Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 337. Вантажні та інші операції, що проводяться без дозволу митного органу

Стаття 337. Вантажні та інші операції, що проводяться без дозволу митного органу

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
176

Стаття 337. Вантажні та інші операції, що проводяться без дозволу митного органу

Навантаження, вивантаження, перевантаження, усунення пошкоджень упаковки, розпакування, переупакування товарів, що перебувають під митним контролем, або зміна ідентифікаційних знаків чи маркування на цих товарах чи їх упаковці без дозволу митного органу - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб підприємств - до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об'єкт правопорушення - установлений Митним кодексом України (ст.63) порядок проведення вантажних і інших операції з товарами, митне оформлення яких не закінчено.

Безпосередній об'єкт - порядок навантаження, вивантаження, перевантаження, усунення ушкоджень упакування, розпакування, переупаковки товарів, що знаходяться під митним контролем, чи зміна ідентифікаційних знаків або маркування на цих чи товарах їхньому упакуванні без дозволу митного органу.

Навантаження - приміщення в транспортний засіб товарів, що знаходяться під митним контролем.

Вивантаження - переміщення з транспортного засобу в інше сховище, що не є транспортним засобом, товарів, що знаходяться під митним контролем.

Перевантаження - переміщення товарів, що знаходяться під митним контролем, з одного транспортного засобу (приміщення) на (в) інше.

Усунення ушкоджень упакування - додання упакуванню товару, що знаходиться під митним контролем, первісного виду з метою приховання реального виду чи кількості товару серед однорідних товарів з неушкодженим упакуванням, незалежно від мети зроблених дій.

Розпакування і переупаковка товарів - мають на увазі порушення цілісності упакування то

варів, що знаходяться під митним контролем, з метою приховання кількісних чи якісних характеристик товарів.

Зміна ідентифікаційних знаків або маркування цих товарів, чи їх упакування - часткова чи повна заміна ідентифікаційних знаків або маркування товарів, що знаходяться під митним контролем, чи їх упакування (дописка, підчищення, зміна дати, термінів придатності і т.п.) з метою приховання кількісних чи якісних характеристик товарів.

Варто мати на увазі, що відповідальність за зазначне порушення наступає тоді, коли здійснення вантажних і інших операції не містить ознак інших правопорушень. Зокрема, не можуть квалифікуватися по цій статті такі дії, як:

-нанесення ідентифікаційних знаків і маркування для зміни головних параметрів виробів (їх роду, виду, кількості, ваги…) з метою приховування товарів або декларування їх не своїм найменуванням;

– переупаковка ще не доглянутих товарів у місця доглянутого багажу з метою їх приховування від митного контролю тощо.

Суб'єкт - громадяни, що на момент здійснення правопорушення досягли 16 - літнього віку, а також посадові особи підприємств.

Суб'єктивна сторона - дане правопорушення може бути зроблене навмисно чи через необережність.

Дане правопорушення вважається закінченим з того моменту, як особа зробила описані в диспозиції даної статті дії, незалежно від заподіяння збитку чи настання інших наслідків.

Приклад правопорушення: 26 серпня 2002 року на території 4 -ої набережної Севастопольського судноремонтного заводу о 17.30 при здійсненні митного контролю за т/х "Сі Бэлл" (прапор Греції) був виявлений факт здійснення вантажних операцій без дозволу митного органу України. На борт т/х "Сі Бэлл", що знаходиться під митним контролем, був занурений електричний заглибний насос у комплекті з кабелем і шлангом без дозволу Севастопольської митниці.

Постановою Севастопольської митниці по справі капітан судна т/х "Сі Бэлл" визнаний винним у порушенні митних правил і на нього накладене стягнення у вигляді штрафу.

 

< Попередня   Наступна >