Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 338. Пошкодження або втрата митного забезпечення

Стаття 338. Пошкодження або втрата митного забезпечення

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
132

Стаття 338. Пошкодження або втрата митного забезпечення

Пошкодження або втрата пломб, печаток чи інших засобів митного забезпечення, зазначених у товаросупровідних документах, - тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб підприємств - до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об'єкт правопорушення - установлений Митним кодексом України порядок здійснення митного контролю за товарами, транспортними засобами, митне оформлення яких не закінчено.

Безпосередній об'єкт правопорушення - установлений порядок проведення митної процедури.

Об’єктивна сторона – пошкодження або втрата пломб, печаток чи інших засобів митного забезпечення, накладеного митним органом України (у відповідності зі ст. 64 МК – на товари, на транспортні засоби, приміщення і інші місця, де знаходяться товари, які підлягають митному контролю). Відповідальність за зазначене порушення наступає як у випадку збереження таких товарів, транспортних засобів, так і їх перевезення між митницями.

Ушкодження митного забезпечення - порушення цілісності пломб, печаток чи інших засобів митного забезпечення, зазначених у товаросупроводжувальних документах.

Утрата митного забезпечення - вихід пломби, печатки чи іншого митного забезпечення, зазначеного в товаросупроводжувальних документах, навмисно або мимо волі особи, якій вони були довірені, з її правомірного володіння.

Митне забезпечення - одноразові номерні запірно-пломбувальні пристрої, печатки, штампи, голографічні мітки й інші засоби ідентифікації, використовувані митними органами для відображення і закріплення результатів митного контролю і митного оформлення.

Суб'єкт

- громадяни, що на момент здійснення правопорушення досягли 16 - літнього віку, а також посадові особи підприємств.

Суб'єктивна сторона - зазначене правопорушення може бути зроблене як навмисне, так і через необережність.

Правопорушення вважається закінченим з моменту здійснення, зазначених у диспозиції даної статті дій, тобто незалежно від настання будь-яких наслідків.

 

< Попередня   Наступна >