Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 343. Неподання митному органу звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон

Стаття 343. Неподання митному органу звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
285

Стаття 343. Неподання митному органу звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон

Неподання митному органу особами, зазначеними в статті 320 цього Кодексу, передбаченої законодавством звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон і ввозяться, вивозяться, зберігаються, переробляються, виготовляються, купуються та реалізуються без попереднього дозволу митного органу, а також порушення порядку ведення звітності щодо таких товарів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від трьох до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб підприємств - до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об’єкт правопорушення – встановлений Митним кодексом порядок подання митному органу передбаченої законодавством звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон, а також порушення порядку ведення такої звітності.

Об’єктивна сторона : а) неподання митному органу звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон; б) порушення порядку ведення звітності щодо товарів, які перебувають під митним контролем або на територіях спеціальних митних зон.

Слід зазначити, що це стосується товарів, операції з якими проводяться без попереднього дозволу митного органу.

Регулювання питань, пов’язаних із застосуванням митних режимів, здійснюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи (ст. 187 МК України).

У відповідності до ст. 223 МК України звітність про операції з товарами, що знаходяться у спеціальних митних зонах, встановлюється спеціально уповноваженим центральним

органом виконавчої влади в галузі митної справи. Перелік видів товарів та операцій, що з ними здійснюються, визначається у законі про конкретну спеціальну митну зону (ст. 221 МК України).

Суб’єкт відповідальності – особи, зазначені в ст.320 МК України, тобто громадяни і посадові особи підприємств, що здійснили такі дії.

Суб’єктивна сторона – зазначене порушення митних правил припускає наявність у правопорушника наміру на його вчинення.

Відповідальність за правопорушення: накладення штрафу на громадян у розмірі від трьох до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб підприємств – до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

< Попередня   Наступна >