Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 57 (ст.329-355) Стаття 342. Перешкоджання посадовій особі митного органу в доступі до товарів, транспортних засобів і документів

Стаття 342. Перешкоджання посадовій особі митного органу в доступі до товарів, транспортних засобів і документів

Митний кодекс - Глава 57 (ст.329-355)
237

Стаття 342. Перешкоджання посадовій особі митного органу в доступі до товарів, транспортних засобів і документів

Перешкоджання посадовій особі митного органу під час здійснення нею митного контролю або провадження в справах про контрабанду та порушення митних правил у доступі до товарів, транспортних засобів і документів, а також непред'явлення в установлений законодавством строк без поважних причин таких товарів, транспортних засобів і документів посадовій особі митного органу чи призначеному нею експерту або спеціалісту - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Об’єкт правопорушення – встановлений МК України порядок організації митного контролю або провадження в справах про контрабанду та порушення митних правил.

Об’єктивна сторона – перешкоджання посадовій особі митного органу України в виконанні покладених на неї обов’язків та реалізації передбачених кодексом прав по здійсненню митного контролю або під час провадження в справах про контрабанду та порушення митних правил, а також порушення визначених ст. 44 МК України термінів пред’явлення митному органу товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України та порядку подання документів та відомостей, необхідних для здійснення митного контролю (ст.45 МК України).

При цьому слід зазначити, що порушення митних правил буде мати місце і в тому випадку, коли без поважних причин порушені терміни пред’явлення таких товарів, транспортних засобів і документів експерту або спеціалісту, призначеним посадовою особою митного органу.

Також необхідно враховувати, що поняття посадових осіб митних органів визначено ст. 407 МК України.

Залучення спеціалістів та експертів для участі у здійсненні митного контролю регламентується с

т. 65 МК України.

Залучення експертів та спеціалістів у справах про контрабанду регламентується кримінально-процесуальним законодавством, а у справах про порушення митних правил - цим кодексом.

Перешкоджання доступу виражається в створенні умов, що утруднюють або виключають його можливість, і може бути зроблено різними шляхами.

Суб’єкт відповідальності – громадяни і посадові особи, що здійснили такі дії.

Суб’єктивна сторона – зазначене порушення митних правил припускає наявність у правопорушника наміру на його вчинення.

Відповідальність за правопорушення: накладення штрафу у розмірі до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

< Попередня   Наступна >