Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 50 (ст.286-301) Стаття 294. Митні пільги для міжнародних організацій, представництв іноземних держав при них, а також для їх персоналу

Стаття 294. Митні пільги для міжнародних організацій, представництв іноземних держав при них, а також для їх персоналу

Митний кодекс - Глава 50 (ст.286-301)
246

Стаття 294. Митні пільги для міжнародних організацій, представництв іноземних держав при них, а також для їх персоналу

Митні пільги для міжнародних організацій та представництв іноземних держав при них, а також для персоналу цих організацій і представництв та членів сімей персоналу визначаються відповідними міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку.

Коментарем до цієї статті може бути приклад будь-якої міжнародної угоди, укладеної за участю України, якою визначені привілеї та імунітети. Це може бути визначено у угоді або статуті, яким засновано міжнародну організацію.

Венською конвенцією про представництва держав у їх відношеннях з міжнародними організаціями універсального характеру 1975 року та іншими конвенціями, що визначають договорні відносини держав, визнано, що привілеї та імунітети надаються не для вигоди окремих осіб, а для забезпечення ефективного виконання функцій органами, що за своїм характером представляють державу.

Наприклад, у статуті організації об‘єднаних націй (ст. 104, 105) визначено, що ООН користується на території кожного зі своїх членів такою правоздатністю, яка може бути необхідною для виконання її функцій та досягнення її мети.

Норми, що регулюють діяльність органів зовнішних зносин, які здійснюють представництва держав у відношеннях з міжнародними організаціями, визначені Венською конвенцією про представництво держав в їх відносинах з міжнародними організаціями універсального характеру 1975 року. До цих органів відносяться постійні представництва держав при міжнародних організаціях, делегації держав в органах міжнародних організацій та на міжнародних конференціях, делегації спостерігачів в органах міжнародних організацій та на міжнародних конференціях.

Міжнародні договори України, укладені в

установленому законом порядку визначають і безпосередньо митні пільги для сторін-учасниць цих договорів.

Виконання положень інших міжнародних договорів, укладених за участю України, у частині надання пільг, здійснюється митними органами у відповідності з Конституцією України та Митним кодексом.

У разі, якщо міжнародним договором України встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Митним кодексом, то застосовуються правила міжнародного договору. Ця норма встановлена статтею 7 цього Кодексу.

 

< Попередня   Наступна >