Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 50 (ст.286-301) Стаття 293. Митні пільги для представників та членів делегацій іноземних держав

Стаття 293. Митні пільги для представників та членів делегацій іноземних держав

Митний кодекс - Глава 50 (ст.286-301)
176

Стаття 293. Митні пільги для представників та членів делегацій іноземних держав

Представникам іноземних держав, членам парламентських та урядових делегацій, а також на основі взаємності членам делегацій іноземних держав, які приїздять в Україну для участі в міжнародних переговорах, міжнародних конференціях та нарадах або з іншими офіційними дорученнями, надаються митні пільги, передбачені цим Кодексом для дипломатичного персоналу представництв іноземних держав. Такі пільги надаються також членам сімей цих осіб, які їх супроводжують. Дипломатичному персоналу, консульським посадовим особам представництв іноземних держав, членам їхніх сімей, а також особам, зазначеним у частині першій цієї статті, які прямують з тією ж метою транзитом через територію України, надаються митні пільги, передбачені цим Кодексом для дипломатичного персоналу іноземних представництв.

Норми міжнародного права, що регулюють питання тимчасового перебування представників іноземних держав у зарубіжних країнах для виконання, розгляду певних питань або для виконання певного завдання, засновані Конвенцією про спеціальні місії 1969 року.

Держава, що делегує своїх представників, попередньо повідомляє приймаючій державі всю необхідну інформацію про чисельність, склад і зокрема прізвища і посаду осіб, яких вона має намір призначити.

Відповідно цієї статті Митного кодексу України пільги розповсюджуються на представників іноземних держав, членів парламентських та урядових делегацій, членів делегацій іноземних держав, які приїздять в Україну для участі в міжнародних переговорах, міжнародних конференціях та нарадах або з іншими офіційними дорученнями, а також на членів сімей цих осіб, які їх супроводжують.

Друга частина статті, що коментується, передбачає надання пільг для дипломатичного персоналу, консульським посадовим особам

представництв іноземних держав та членам їх сімей, у разі переміщення транзитом через територію України.

Ці норми відповідають положенню статті 40 Венської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року, згідно якої дипломатичний агент, що прямує транзитом через територію третьої країни або знаходиться на цій території, для заняття своєї посади, отримує від третьої країни всі імунітети (у тому числі митні), які можуть бути необхідні для забезпечення його проїзду. Дія цієї норми розповсюджується і на членів сімей дипломатичного агента.

Правом безперешкодного транзиту наділяються дипломатичні кур‘єри та сама дипломатична пошта.

Особам, що визначені цією статтею, надаються ті ж пільги, що передбачені Митним кодексом для дипломатичного персоналу іноземних представництв.

 

< Попередня   Наступна >