Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 47 (ст.266-273) Стаття 268. Метод оцінки за ціною угоди щодо ідентичних товарів

Стаття 268. Метод оцінки за ціною угоди щодо ідентичних товарів

Митний кодекс - Глава 47 (ст.266-273)
145

Стаття 268. Метод оцінки за ціною угоди щодо ідентичних товарів

Для визначення митної вартості за методом оцінки за ціною угоди щодо ідентичних товарів за основу береться ціна угоди щодо ідентичних товарів з дотриманням умов, зазначених у цій статті. При цьому під ідентичними розуміються товари, однакові за всіма ознаками з товарами, що оцінюються, у тому числі за такими, як: а) фізичні характеристики; б) якість та репутація на ринку; в) країна походження; г) виробник. Незначні зовнішні відмінності не можуть бути підставою для відмови у розгляді товарів як ідентичних, якщо в цілому такі товари відповідають вимогам частини першої цієї статті. Ціна угоди щодо ідентичних товарів береться за основу для визначення митної вартості товарів, якщо ці товари: а) продані (відчужені) для ввезення на територію України; б) ввезені одночасно з товарами, що оцінюються, або не раніше ніж за 90 днів до ввезення товарів, що оцінюються; в) ввезені приблизно в тій же кількості та на тих же комерційних умовах. Якщо ідентичні товари ввозилися в іншій кількості або на інших комерційних умовах, декларант повинен провести відповідне коригування їх ціни з урахуванням цих розбіжностей та документально підтвердити митному органу обгрунтованість ціни. Митна вартість товарів, що визначається за ціною угоди щодо ідентичних товарів, повинна бути скоригована з урахуванням витрат, зазначених у статті 267 цього Кодексу. Коригування повинно здійснюватися декларантом на підставі достовірних та документально підтверджених відомостей. У разі якщо для цілей застосування цього методу виявляється більше однієї ціни угоди щодо ідентичних товарів, для визначення митної вартості товарів, що імпортуються, застосовується найнижча з них.

На відміну від статті 267, яка базується виключно на ціні, що була сплачена, або яка підлягає сплаті за імпортовані товари, у даному випадку необхідно знайти вартість, яка є взаємозамінюваною. Це до

зволяє перейти до другого методу визначення митної вартості

У тих випадках, коли митна вартість не може бути визначена на підставі положень статті 267, то нормальною процедурою при цьому має бути проведення консультацій між митнницею і імпортером, метою яких має бути досягнення порозуміння щодо принципу проведення оцінки .

Процес консультації між двома сторонами надасть можливість здійснити обмін інформацією, що підлягає дотриманню вимог комерційної конфіденційності, з метою визначити належну основу для встановлення вартості для здійснення митних цілей. Визначення ідентичних товарів,що дається цією статею, передбачає, що ці товари повинні бути однаковими у всіх відношеннях, включаючи фізичні характеристики, якість, репутацію, країну походження та виробника.

Стаття також передбачає, що несуттєві розбіжності у зовнішньому вигляді не повинні вилучати товари з категорії ідентичних, якщо за всіма іншими ознаками вони відповідають визначенню як ідентичні.

Це такі несуттєві розбіжності у зовнішньому вигляді як колір, розмір, ярлик.

Критерії щодо вибору ідентичних товарів:

1. Для того, щоб бути ідентичними, товари повинні виготовлятися у тій самій країні як ті товари що оцінюються;

2. Ідентичні товари, що виготовляються різними виробниками, повинні бути прийняті до уваги тільки в тих випадках, якщо немає жодних ідентичних товарів, які виробляються тим самим виробником як ті товари що оцінюються.

 

< Попередня   Наступна >