Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 47 (ст.266-273) Стаття 269. Метод оцінки за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів

Стаття 269. Метод оцінки за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів

Митний кодекс - Глава 47 (ст.266-273)
166

Стаття 269. Метод оцінки за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів

Для визначення митної вартості за методом оцінки за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів за основу береться ціна угоди щодо подібних (аналогічних) товарів, які ввозяться (імпортуються), з дотриманням умов, зазначених у цій статті. При цьому під подібними (аналогічними) розуміються товари, які хоч і не є однаковими за всіма ознаками, але мають схожі характеристики і складаються із схожих компонентів, завдяки чому вони виконують однакові функції порівняно з товарами, що оцінюються, та вважаються комерційно взаємозамінними. Для визначення, чи є товари подібними (аналогічними), враховуються такі ознаки: 1) якість, наявність торговельної марки і репутація на ринку; 2) країна походження; 3) виробник. Для цілей застосування методу визначення митної вартості за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів використовуються положення частин третьої - шостої статті 268 цього Кодексу.

Подібні товари - це такі товари, які не мусять бути точно відповідними у всіх відношеннях, але є приблизно такими самими як і імпортовані товари.

З цієї точки зору, третій метод визначення митної вартості вимагає, що подібні товари повинні бути однаковими з імпортованими товарами у наступних відношеннях:

1. Фізичні характеристики(розмір і форма, рівень виконання, метод виготовлення).

2. Складовий матеріал.

3. Та ж сама функція і використання (чи буде це виконувати ту ж саму роботу?).

4. Комерційно взаємозамінний (чи буде споживач приймати це як заміну?).

Необхідно також мати на увазі якість товарів, їх репутацію, наявність торгової марки.

Примітки стосовно ідентичніх товарів (див

.коментар до ст. 268 цього Кодексу) мають застосовуватись в рівній мірі до подібних товарів. А саме:

1.Для того щоб розглядатись як подібні, товари повинні вироблятись у тій самій країні як і товари, що оцінюються.

2.Подібні товари, які виробляються іншим виробником, будуть розглядатися тільки в тих випадках, коли немає жодних подібних товарів, які виробляються тим самим виробником, товари якого оцінюються.

3.У тих випадках, коли йдеться про два або більшу кількість подібних виробів, необхідно вибирати найнижчу ціну.

 

< Попередня   Наступна >