Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 37 (ст.225-228) Стаття 226. Умови реалізації товарів у режимі магазину безмитної торгівлі

Стаття 226. Умови реалізації товарів у режимі магазину безмитної торгівлі

Митний кодекс - Глава 37 (ст.225-228)
165

Стаття 226. Умови реалізації товарів у режимі магазину безмитної торгівлі

Товари, а також супутні товарам роботи, в режимі магазину безмитної торгівлі реалізуються лише у спеціальних торговельних закладах (магазинах безмитної торгівлі). Розташування магазинів безмитної торгівлі та умови реалізації в них товарів повинні виключати можливість безпосереднього ввезення цих товарів для споживання на митній території України. Приміщення магазину безмитної торгівлі може включати в себе: торговельний зал (зали), у тому числі бари та пункти громадського харчування; допоміжні приміщення; склад магазину. Строк перебування товарів у режимі магазину безмитної торгівлі не може перевищувати трьох років з дня їх поміщення у цей режим. Після закінчення або впродовж зазначеного строку товари можуть бути заявлені митному органу: для вільного обігу на митній території України; для вільного обігу за межами митної території України; для поміщення в режим митного складу; для знищення під митним контролем. Власники магазинів безмитної торгівлі можуть мати митні склади для зберігання та наступного постачання в магазини всіх видів товарів, у тому числі підакцизних. Магазини безмитної торгівлі здійснюють торгівлю всіма видами продовольчих і непродовольчих товарів вітчизняного (на умовах експорту) та іноземного походження, крім товарів, які заборонені відповідно до законодавства до ввезення, вивезення та транзиту через територію України. Порядок відкриття, ліквідації магазинів безмитної торгівлі, а також правила продажу ними товарів встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Специфіка режиму безмитної торгівлі призводить до достатньо складної системи регулювання чинним законодавством відповідної підприємницької діяльності.

Як правило, магазини безмитної торгівлі відкриваються в залах очікування для пасажирів закордонного та транзитного прямування крупних аеропортів і морськи

х портів, що відкриті для міжнародного сполучення у пунктах пропуску через державний кордон України.

Враховуючи місце розташування приміщень магазину безмитної торгівлі, від суб'єкта підприємницької діяльності вимагається дотримання митного законодавства а також режиму, який встановлено на Державному кордоні України. Магазин безмитної торгівлі працює на підставі дозволу, що надається суб'єкту підприємницької діяльності. Дія дозволу – безстрокова, за умови дотримання ним вимог чинного законодавства. Порядок надання заяви на отримання дозволу, перелік необхідних документів, форма дозволу встановлюється спільним наказом Держмитслужби та Держкомкордону. Розгляд заяви на право отримання дозволу відбувається на спільній нараді представників робочої групи Держмитслужби та Держкомкордону, після попереднього погодження з командиром загону прикордонного контролю та начальником митниці за місцем розташування відповідного пункту пропуску на Державному кордоні.

Приміщення магазину безмитної торгівлі повинні бути розташовані та облаштовані таким чином, щоб виключити можливість:

а) доступу сторонніх осіб, непричетних до міжнародного сполучення;

б) безпосереднього ввезення товарів, які реалізуються магазином безмитної торгівлі, для споживання на митну територію України.

Реалізація товарів і послуг у магазині безмитної торгівлі дозволяється за умови дотримання правил торгівлі вроздріб та наявності відповідних ліцензій та дозволів на право продажу окремих видів товарів і послуг згідно чинного законодавства. Обов'язково необхідна наявність дозволу НБУ на право продажу товарів за вільноконвертовану валюту.

Митне законодавство встановлює обмеження щодо товарів, які підлягають продажу через магазини безмитної торгівлі. Тобто, під відповідним митним режимом можуть знаходитись продовольчі та непродовольчі товари, за винятком товарів, визначених законодавством України :

а) як таких, що заборонені для:

ввезення на митну територію України,

вивезення за межи митної території України

транзиту через митну територію України;

б) щодо яких встановлені інші обмеження:

товари за кодами УК ТЗЕД 27.01-27.16;

товари, що підлягають контролю інших державних органів, при відсутності дозволів відповідних органів;

товари та інші предмети, які не можуть бути призначені для власного споживання та особистого використання;

за габаритами та ваговими значеннями;

товари вітчизняного виробництва, на вивіз яких встановлене мито або існують інші обмеження.

в) а також товари та предмети, які не можуть перебувати у власності громадян;

Торгівля в магазинах безмитної торгівлі відбувається без посередників і тільки вроздріб. Як виняток дозволяється дрібний опт, що встановлюється правилами роздрібної торгівлі. Розрахунок за придбані товари дозволяється проводити лише готівкою або кредитними картками та чеками.

З метою контролю за виконанням вимог режиму “Магазин безмитної торгівлі” працівники магазину роблять відмітку про реалізований товар у проїзних документах клієнта. Форма відмітки встановлюється власником магазину за узгодженням з митним органом.

Специфічність митного режиму виключає можливість продажу товару за зразками та попередніми замовленнями, з розстрочкою платежу і послуг з доставкою до місця одержання. Дозволяється тільки передпродажна підготовка товару, операції з його упакування та перепакування. Обмін товару здійснюється відповідно до діючих правил обміну в торгівлі.

Місцем митного оформлення товарів, розміщених в режимі “Магазин безмитної торгівлі”, може бути тільки склад магазину, на який товари розміщуються з дозволу та у присутності уповноваженої особи митного органу. Порядок митного оформлення у відповідний митний режим встановлюється наказом ДМСУ. Граничні терміні знаходження товарів встановлено МКУ, за винятком товарів, строк споживання яких обмежений. Впродовж терміну знаходження у відповідному режимі товари можуть бути заявлені в інший митний режим (передбачений статтею МКУ) зі сплатою в обов'язковому порядку мита, податків та інших зборів, крім товарів вітчизняного виробництва, заявлених власником у митний режим “Реекспорту”.

 

< Попередня   Наступна >