Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 37 (ст.225-228) Стаття 225. Поняття митного режиму магазину безмитної торгівлі

Стаття 225. Поняття митного режиму магазину безмитної торгівлі

Митний кодекс - Глава 37 (ст.225-228)
97

Глава 37. Магазин безмитної торгівлі

Стаття 225. Поняття митного режиму магазину безмитної торгівлі

Магазин безмитної торгівлі – митний режим, відповідно до якого товари, а також супутні товарам роботи, не призначені для споживання на митній території України, знаходяться та реалізуються під митним контролем у пунктах пропуску на митному кордоні України, відкритих для міжнародного сполучення, інших зонах митного контролю, визначених митними органами Укрїни, без справляння мита, податків, установлених на експорт та імпорт таких товарів, та без застосування заходів нетарифного регулювання.

Розвиток міжнародної торгівлі спонукав до появи нових митних режимів, одним з яких є режим “Магазин безмитної торгівлі” (передбачається ст.189 МКУ). Застосування режиму “Магазина безмитної торгівлі” дозволяє продати іноземний товар на митній території цієї країни під митним контролем без стягнення мита, податків та без застосування методів нетарифного регулювання.

Специфіка безмитної торгівлі суттєво відрізняється від інших митних режимів. Наприклад, від митного режиму “Митний склад” режим “Магазин безмитної торгівлі” відрізняється метою розміщення товару під митний контроль: не для зберігання у визначений термін, а для найшвидшого його продажу. Реалізація товарів іноземного походження без справляння мита, податків та без застосування методів нетарифного регулювання на митній території цієї країни становить головну відміну даного режиму від митного режиму “Імпорт”.

Потенційних покупців в магазинах безмитної торгівлі приваблюють ціни, запропоновані на товар, до яких не включаються мито та податки. Останні набагато збільшують вартість товару у порівнянні з аналогічними товарами вітчизняного виробництва (особливо це стосується підакцизних товарів), та значно впливають на конкурентоспроможність товарів

, що підлягають продажу.

У якості об'єкта відповідного митного режиму можуть виступати як товари іноземного походження, так і вітчизняного виробництва, що призначаються для продажу тільки фізичним особам, які прямують за межі митної території України, або знаходяться у транзитних залах міжнародних пунктів пропуску на державному кордоні. Таким чином, вивіз товарів, придбаних в магазинах безмитної торгівлі, за межі митної території України є невід'ємною умовою застосування цього режиму. По відношенню до режиму “Магазин безмитної торгівлі” діяльність митних органів зводиться до контролю за:

а) дотриманням митного законодавства в процесі торгівлі;

б) фактичним вивезенням товарів, що підлягають реалізації через магазин безмитної торгівлі.

Відповідно до митного режиму “Магазин безмитної торгівлі” у процесі торгівлі в якості супутніх товарам робіт дозволяється здійснювати: передпродажну підготовку, упаковку та перепакування товарів, різноманітні рекламні акції та інше.

 

Наступна >