Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 30 (ст.190-193) Стаття 191. Умови переміщення товарів у режимі реімпорту

Стаття 191. Умови переміщення товарів у режимі реімпорту

Митний кодекс - Глава 30 (ст.190-193)
133

Стаття 191. Умови переміщення товарів у режимі реімпорту

Товари можуть переміщуватися через митний кордон України у митному режимі реімпорту, якщо вони : походять з митної території України; ввозяться на митну територію України не пізніше ніж через один рік після їх вивезення (експорту) за межі митної території України ; не використовуються за межами України з метою одержання прибутку; ввозяться у тому ж стані, в якому вони перебували на момент вивезення (експорту), крім змін внаслідок природного зношення або втрат за нормальних умов транспортування та зберігання, а також інших випадків, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

Виходячи з цієї статі можливо зробити висновок, що в митному законодавстві закріплені чотири основні умови переміщення товарів у режимі реімпорту:

товари повинні бути походженням з митної території України (наявність сертифікату походження);

переміщенні товари в режимі реімпорту повинні бути ввезені на пізніше ніж через один рік після їх вивезення (експорту) за межі митної території України

Під датою вивезення треба розуміти день оформлення ВМД при експорті. Датою ввезення вважати день прийняття ВМД в режимі реімпорту.

Товари повинні бути вивезені з митної території України відповідно до митного режиму експорту. З цього слідує, що :

факт вивезення товару повинен бути підтверджений відповідною ВМД;

б) під митним режимом “реімпорт” не можуть бути розміщені іноземні товари, а також українські товари, вивезені з митної території України відповідно до інших, чим експорт, митних режимів (тимчасове вивезення, переробка за межами митної території, транзит, у випадку переміщення через територію іноземної держави тощо).

>товари не використовувалися за межами України з метою одержання прибутку (відсутність у них експлуатаційного зношення).

Примітка: Повинен бути розроблений порядок визначення товарів, які не використовувалися з метою одержання прибутку з визначенням переліку документів, які необхідно пред’являти митним органам при митному оформленні товарів в режими реімпорту.

товари повинні ввозитись у тому ж стані, в якому вони перебували на момент вивезення (експорту), крім змін внаслідок природного зношення або втрат за нормальних умов транспортування та зберігання, а також інших випадків, що визначаються КМ України.

Постановою Кабінету Міністрів України Кабінету від 12.12.02 р. № 1881 “Про переміщення товарів через митний кордон України в режимі реімпорту” установлено, що режим реімпорту може застосовуватися до:

- товарів, стан яких змінився внаслідок аварії або дії обставин непереборної сили, за умови підтвердження факту аварії або дії обставин непереборної сили в установленому Державною митною службою порядку;

- товарів, щодо яких проводилися операції з передпродажної підготовки (захист від корозії, боротьба із шкідниками, сортування, пакування, маркування, тестування) чи які були піддані дрібному ремонту, за умови, що такі дії не змінили їх вартості, визначеної на момент вивезення (експорту), та кодів згідно з УКТЗЕД.

Критеріями незмінності стану товарів повинні бути :

відповідність коду по УКТЗЕД товарів, які розміщуються у митному режимі реімпорту, та їх найменування кодам і найменуванням товарів, які були вивезенні з митної території України в режимі експорту;

б) незмінність технічних характеристик та інших параметрів таких товарів, встановлених у відношенні їх нормативними актами, віднесених до даної категорії товарів (ДСТ, ГСТ, технічні умови тощо).

Природність зношення або втрат з нормальних умов транспортування та зберігання визначаються стандартами та іншими діючими в Україні нормативними актами, які відносяться до даної категорії товарів.

 

< Попередня   Наступна >