Стаття 111. Митні процедури на транспорті

Митний кодекс - Глава 15 (ст.110-120)
105

Стаття 111. Митні процедури на транспорті

Транспортні засоби, якими переміщуються громадяни та товари через митний кордон України, підлягають митному контролю та митному оформленню. Митні процедури, що здійснюються під час митного контролю та митного оформлення транспортних засобів, якими переміщуються громадяни та товари через митний кордон України, мають уніфікований характер і не залежать від країни реєстрації або країни - власника транспортного засобу, країни, з якої прибув цей транспортний засіб, або країни, куди він прямує, крім випадків, передбачених міжнародними договорами України, укладеними в установленому законом порядку, та відповідними міжнародними актами, в частині застосування санкцій та обмежень у торгівлі з окремими країнами.

Діяльність митних органіав пов’язана із здійсненням митного контролю та митного оформлення товарів, речей, валюти, цінностей, транспортних засобів, які переміщуються через митний кордон України.

Під митними процедурами слід розуміти – операції пов’язані із здійсненням митного контролю за переміщенням товарів і транспортних засобів через митний кордон України, митного оформлення цих товарів і транспортних засобів, а також із справлянням передбачених законом податків і зборів.

Будь-які засоби авіаційного, водного, залізничного, автомобільного транспорту, що використовуються виключно для перевезення пасажирів і товарів через митний кордон України, підлягають митному контролю та митному оформленню.

Митний контроль здійснюється безпосередньо посадовими особами митних органів шляхом перевірки документів та відомостей про транспортні засоби та товари, що переміщаються на них. Для здійснення митного контролю перевізник, експедитор чи вповноважена особа подає митному органу оригінали таких документів:

-примірники оформле

них вантажних митних декларацій (у встановлених випадках, а саме при експорті, транзиті, на автотранспорті засоби, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів і зовнішньоторгівельних вантажів, а також на автотранспортні засоби суб’єктів підпрриємницької діяльності, установ, організацій, що використовуються із службовою метою для виїзду за кордон).

-міжнародної автомобільної накладної (СМR);

-залізничних накладних;

-рахунку-фактури (інвойса);

-пакувального листа (специфікації);

-книжки міжнародного дорожнього перевізника (Carnet TIR);

-декларації про вантаж;

-авіаційної вантажної накладної (Air Waybill);

-коносаменту (Bill of Lading);

-свідоцтва про допущення дорожнього транспортного засобу до перевезення товарів під митними печатками та пломбами;

-генеральну декларацію;

-визначених законодавствомУкраїни дозвільних документів(у разі потреби органів державної влади під час переміщення товарі через митний кордон України (ліцензія, сертифікат відповідності , свідоцтво про визнання , гігієнічний висновок, фітосанітарний сертифікат , ветеринарне свідоцтво, свідоцтво про державну реєстрацію і т.д.);

-митна декларація, форму якої затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.1997р. № 748 “Про перелік відомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разі переміщення ними через митний кордон України товарів та інших предметів”;

-декларація на ввезення/вивезення, транзит транспортного засобу індивідуального користування, вузла чи агрегата (форма МД-7).

Після перевірки документів та відомостей здійснюється митний огляд, який проводиться з метою перевірки відповідності наявних даних про товари та транспортні засоби відомостям, зазначеним у поданих документах та перевірки законності їх переміщення через митний кордон. При здійсненні митного огляду проводиться загальний огляд транспортного засобу з урахуванням його конструктивних особливостей, а також вибірковий поглиблений огляд окремих вузлів, перевіряється митне забезпечення, а також оглядаються товари, що слідують у цих транспортних засобах.

Огляд чи переогляд транспортних засобів здійснюється тільки в присутності власника транспортного засобу або його представника.

Для отримання посадовою особою митного органу інформації, що має значення для здійснення митного контролю, від осіб, які володіють такою інформацією, проводиться усне опитування громадян та посадових осіб підприємств. Рішення про потребу здійснення митного огляду товарів, транспортних засобів приймається посадовою особою митного органу з урахуванням попереднього аналізу товаро-транспортних, товаросупровідних та інших документів, у тому числі дозволів інших державних органів на перещіння товарів, транспортних засобів, аналізу отриманої інформації від громадян, посадових осіб підприємств, аналізу можливих порушень митних правил або контрабанди згідно з інформацією про переміщувані товари, транспортні засоби.

Обов’язковий митний огляд транспортних засобів та товарів здійснюється, якщо митний орган має інформацію (орієнтування) про незаконне переміщення товарів та інших предметів або якщо при перевірці документів чи вибірковому огляді виявлено ознаки, що вказують на можливість переміщення цим транспортним засобом товарів та інших предметів з порушенням чинного законодавства України. У таких випадках до проведення огляду можуть залучатися посадові особи підрозділів по боротьбі з контрабандою та порушеннями митних правил.

За відсутністі зауважень при митному оформленні вирішується питання пропуску товарів, транспортних засобів через митний кордон України і здійснюється реєстрація документів у відповідних журналах реєстрації та занесення відомостей про пропущені на митну територію України або за її межі товари та транспортні засоби до центральної бази даних спеціального уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі митної справи.

Митне оформлення – це засвідчення відомостей, одержаних під час митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщаються через митний кордон України, та оформлення результатів такого контролю, а також статистичного обліку ввезення на митну територію України, вивезення за її межі та транзиту через її територію товарів і транспортних засобів. (Ст. 70 цього Кодексу).

Завершується оформлення шляхом проставлення відбитків особистого митного забезпечення на митних деклараціях та товаро-супровідних документах, а також накладенням пломб (в разі необхідності).

 

< Попередня   Наступна >