Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 15 (ст.110-120) Стаття 112. Взаємодія в оформленні міжнародних перевезень товарів

Стаття 112. Взаємодія в оформленні міжнародних перевезень товарів

Митний кодекс - Глава 15 (ст.110-120)
151

Стаття 112. Взаємодія в оформленні міжнародних перевезень товарів

Митний контроль за міжнародними перевезеннями товарів здійснюється митними органами у взаємодії з іншими відповідними контрольними службами за спільними технологічними схемами з визначенням часу та послідовності виконання кожною службою своїх безпосередніх обов'язків. Розклад руху транспортних засобів через митний кордон України затверджується центральним органом виконавчої влади в галузі транспорту за погодженням зі спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи та спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону України. Зазначені у частині першій цієї статті технологічні схеми затверджуються керівниками митних органів за погодженням з керівниками відповідних органів охорони державного кордону України, центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту та інших відповідних контрольних служб.

Взаємодія – це комплекс організаційних заходів, спрямованих на узгодженність дії різних підрозділів, служб, посадових осіб під час здійснення митного контролю та митного оформлення.

Згідно статті 27 цього Кодексу товари, що переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю можуть підлягати санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному контролю за переміщенням культурних цінностей.

Митні органи взаємодіють з органами державної влади, що здійснюють зазначені види контролю.

Митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, завершується тільки після здійснення встановлених законодавством України необхідних для цього товару видів контролю.

Крім перерахованих в Статті 27 цього Кодексу в оформленні міжнародних перевезень товарів, задіяні інші с

лужби, такі як служби контролю руху автомобільного транспорту, контролю на безпеку (в авіаційних пунктах пропуску), контролю суден з метою забезпечення безпеки мореплавства.

Пропуск осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна закордонного прямування здійснюється в пункті пропуску через державний кордон України, тобто на спеціально виділеній територїї на залізничних і автомобільних станціях, у морських і річкових портах, аеропортах (на аеродромах) з комплексом будівель споруд і технічних засобів. Оскільки в оформленні міжнародних перевезень товарів задіяні декілька контрольних служб, виникає необхідність у належній організації роботи, тобто всі операції, які здійснюються в процесі митного оформлення та контролю, мають бути належним чином упорядковані та відображені в нормативних документах, технічних схемах, що визначають правову основу та послідовність дій співробітників митниці та інших служб.

Типові технологічні схеми пропуску через державний кордон України автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів затверджується Кабінетом Міністрів України (стаття 40 цього Кодексу).

А для кожного конкретного пункту пропуску розробляються технологічні схеми, які затверджуються керівником митного органу за погодженням з керівниками відповідних органів охорони державного кордону України, центрального органу виконавчої влади в галузі транспорту та інших служб, задіяних в процесі митного контролю.

Контроль осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна, що прямує через державний кордон, при в’їзді в Україну починається прикордонним контролем і закінчується митним контролем, при виїзді з України починається митним контролем і закінчується прикордонним контролем.

Відповідно до законодавства України та міжнародних договорів у пунктах пропуску через державний кордон може здійснюватись спільний контроль контрольних органів і служб України та суміжних держав.

При в’їзді на автомобільний і поромний пункти пропуску водію автотранспортного засобу закордонного прямування прикордонним нарядом видається картка контролю автотранспорту (мал.15.3), у якій посадові особи підрозділу прикордонного контролю, митниці і служби міжнародних автоперевезень проставляють відмітки (службові печатки) про проходження водієм (власником) автотранспортного засобу відповідних державних видів контролю. Картка відбирається уповноваженою особою контрольного органу при виїзді транспортного засобу з території пункту пропуску.

Після в’їзду (прибуття) у пункт пропуску особа, перевізник, вантажовласник чи уповноважена ними посадова особа,заявляєпро готовність до контролю і пред’являє посадовим особам підрозділу прикордонного контролю і митниці документи, установлені законодавством і міжнародними договорами України, особисті чи на транспортний засіб і вантаж, який переміщується через державний кордон України.

Посадові особи підрозділів прикордонного контролю та митних органів в рамках наданої їм компетенції приймають від зазначеної особи заяву (усну чи в письмовій формі встановленого зразка).

Залежно від категорії особи, виду транспортного засобу, характеру вантажу, наявності інфраструктури пункту пропуску через державний кордон посадові особи підрозділу прикордонного контролю і митниці визначають при потребі обов’язкові види контролю особи, транспортного засобу, товарів та інших предметів, а також місце їх здійснення в пункті пропуску.

Митний контроль товарів, транспортних засобів та інших предметів, що переміщуються через державний кордон України, здійснюється службовими особами митниці в зонах митного контролю, які визначені митницею і розташування яких у пунктах пропуску через митний кордон погоджено з Прикордонними військами, з метою забезпечення дотримання державними органами, підприємствами, організаціями та фізичними особами установленого порядку переміщення через пункти пропуску товарів та інших предметів.

Переміщення через пункт пропуску товарів, транспортних засобів та інших предметів, що підлягають санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному, контролю за переміщенням культурних цінностей та іншим видам контролю,завершується у разі позитивних висновків служб,що здійснюють ці види контролю.Результати такого контролю відображаються у вигляді відміток державних інспекторів цих служб у відповідних документах (товаросупровідних,товаротранспортних та інших ). У разі відмови в пропуску через державний кордон України транспортних засобів, товарів та інших предметів у зв’язку з непроходженням контролю інших контрольних служб відмову складає відповідальна контрольна служба, про що для вжиття відповідних заходів обов”язково інформуються інші контрольні органи і служби, контроль якими на час відмови було здійснено.

У пунктах пропуску для автомобільного і поромного сполучення відповідно до нормативно-правових актів та міжнародних договорів України посадовою особою служби міжнародних автомобільних перевезень (СМАП) Міністерства транспорту України здійснюється контроль руху автотранспорту, якомупідлягають вантажні автотранспортні засоби, автобуси та мікроавтобуси.

У пунктах пропуску для повітряного сполучення відповідно до нормативно-правових актів та міжнародних договорів України здійснюється контроль на безпеку, в ході якого посадові особи служби авіаційної безпеки аеропорту (аеродрому), органу внутрішніх справ і підрозділу прикордонного контролю здійснюють комплекс заходів, призначений для захисту авіації від актів незаконного втручання у її діяльність (протиправних дій, пов”язаних з посяганням на нормальну і безпечну діяльність авіації та авіаційних об”єктів, внасліток яких можуть статися нещасні випадки з людьми, майнові збитки, захоплення чи викрадення повітряного судна або такі, що створюють ситуацію для подібних наслідків).

У пунктах пропуску для морського (річкового, поромного) сполучення посадовою особою Інспекції державного портового нагляду здіснюється контроль суден з метою забезпечення безпеки мореплавства.

Контрольні органи і служби, транспортні та інші організації й установи забезпечують інформування органів прикордонного контролю та митних органів про прибуття (вибуття) у пункт пропуску через державний кордон осіб, транспортних засобів, товарів та інших предметів, результатів їх контролю, пропущених і не пропущених через державний кордон осіб, транспортних засобів, товарів та інших предметів, виявлення осіб, причетних до протиправної діяльності, тощо.

Взаємодія підтримується шляхом взаємоінформування, проведення нарад, визначення спільних інструктажів тощо в інтересах забезпечення безперебійного пропуску через державний кордон.

При виникненні в пунктах пропуску ситуацій, які ускладнюють або унеможливлюють пропуск через державний кордон чи функціонування пунктів пропуску, контрольні органи і служби вживають спільних скоординованих заходів щодо їх локалізації в межах своєї компетенції.

 

< Попередня   Наступна >