Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 15 (ст.110-120) Стаття 115. Митні процедури щодо запасів для споживання

Стаття 115. Митні процедури щодо запасів для споживання

Митний кодекс - Глава 15 (ст.110-120)
131

Стаття 115. Митні процедури щодо запасів для споживання

Під запасами, призначеними для споживання, розуміються: 1) товари, призначені для споживання пасажирами та екіпажем на борту суден, літаків, у поїздах, інших транспортних засобах, незалежно від того, продаються ці товари чи ні; 2) товари, включаючи паливно-мастильні матеріали, необхідні для експлуатації та технічного обслуговування суден, літаків, засобів залізничного та іншого транспорту, у тому числі придбані за кордоном у зв'язку з ліквідацією аварії або для здійснення необхідного поточного ремонту цих транспортних засобів; 3) товари, призначені для матеріально-технічного постачання та спорядження, паливно-мастильні матеріали, сировина для промислової переробки, продовольство, інші товари, що вивозяться за межі митної території України для забезпечення виробничої діяльності українських та орендованих (зафрахтованих) українськими підприємствами суден, які здійснюють морський промисел. Запаси, призначені для споживання, що переміщуються на суднах, літаках, засобах залізничного та іншого транспорту через митний кордон України в обсягах, що визначаються на підставі встановлених Кабінетом Міністрів України норм споживання та з урахуванням тривалості рейсу, підлягають митному оформленню в безліцензійному порядку без декларування та сплати податків і зборів (крім випадків, передбачених цим Кодексом), а понад зазначені норми - у загальному порядку відповідно до заявленого митного режиму.

Термін "запаси, призначені для споживання" ( далі - запаси споживання) уживається в такому значенні:

-товари та інші предмети, призначені для споживання пасажирами й екіпажем на борту повітряних суден, залізничному транспорті та рейсовому автотранспорті, незалежно від того, продаються вони чи ні;

-товари та інші предмети, включаючи пально-мастильні матеріали, потрібні для експлуатації т

а технічного обслуговування повітряних суден, залізничного транспорту й рейсового автотранспорту;

-товари та інші предмети, призначені для матеріально-технічного постачання й спорядження, пально- мастильні матеріали, сировина для промислової переробки, продовольство, інші предмети, що вивозяться за межі митної території України для забезпечення виробничої діяльності суден українськими власниками цих суден (судновласниками) або судновими агентами.

Запаси, призначені для споживання, що переміщуються на суднах, літаках, засобах залізничного та іншого транспорту через митний кордон України в обсягах, що визначаються на підставі норм споживання, необхідного для забазпечення безробітної експлуатації та технічного обслуговування транспортних засобів перевізників, з урахуванням вантажопідйомності та пасажиромісткості цих засобів, тривалості рейсу та перебування на митній теритоії України.

Норми споживання, неохідні для забезпечення експлуатації різних типів автомобільних транспортних засобів, морських та повітряних суден визначаються Міністерством транспорту України та затверджуються Кабінетом Міністрів країни.

Обсяги товарів, призначених для матеріально-технічного постачання та спорядження, пально-астильнх матеріалів, сировинидля промислової переробки, продовольства, інших товарів, що вивозяться за межі митної території України для забазпечення виробничої діяльності українських та орендованих (зафрахтованих) українськими підприємствами суден, які здійснюють морський промисел, визначаються Мінтрансом України з урахуванням потреби забезпечення безперебійної експлуатації та технічного обслуговування суден, їх вантажопідйомності, тривалості рейсу і типу суден і зазначаються в дозвільному документі, що видається Міністерством транспорту України.

Перелік продовольчих і промислових товарів, тютюнових та алкогольних виробів, пально-мастильних матеріалів та іншого суднового постачання, що перебувають на повітряному чи морському судні в момент прибуття або вибуття в порт чи аеропорт фінансується в списку суднових запасів, який подається посадовим особам митних органів в двох примірниках для здійснення митного контролю та митного оформлення.

Вразі переміщення запасів, призначених для споживання в обсягах, що не перевищують встановлених норм підлягають митному оформленню без заповнення ВМД та сплати податківізборів, коли зазаначені норми перевищуються, оформлення проводиться у загальному порядку відповідно до заявленого митного режиму.

Підлягають обов'язковому декларуванню продукти харчування та безалкогольні напої, вина, лікерні, коньячні, горілчані вироби, що переміщуються через митний кордон України у вагонах -ресторанах поїздів міжнародного сполучення.

Алкогольні напої та тютюнові вироби, що переміщуються у вагонах ресторанах, пропускаються через митний кордон України за умови сплати усіх належних податків і зборів.

Митне оформлення запасів споживання, що поставляються на українські транспортні засоби, здійснюються з поданням ВМД, заповненої згідно з Порядком заповнення граф вантажної митної декларації вадповідно до митних режимів, затвердженого Наказом Державної митної служби України від 30.06.98 № 380 ( у редакції наказу Державної митної служби України від 14.10.02 № 555), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2002р, за № 860.7148 без поставлення її на контроль і з використанням замість додаткових аркушів ВМД форми МД-3 (або формулярів-специфікацій форми МД-8) специфікацій довільної форми, у яких обов'язково зазначаються номер за порядком та найменування запасів споживання, чотиризначний код товарної позиції згідно з Українською класифікацією товарів зовнішекономічної діяльності, їх кількість і вартість. Специфікації довільної форми обов’язково засвідчуються печаткою підприємства, що декларує ці товари.

Заповнення деклараціі при митному оформленні запасів споживання, що поставляються на іноземні або орендовані (зафрахтовані) іноземними суб’ектами зовнішньоекономічноі діяльності транспортні засоби,проводяться відповідно до митного режиму експорту. При цьому у першому підрозділі графи №1 (тип деклараціі) зазначаеться код напрямку переміщення товарів "ЕКСПОРТ-ЕК". У другому підрозділі проставляеться код митного режиму:при постачанні запасів споживання на украінські транспортні засоби-"31",на іноземні або орендовані(зафрахтовані)іноземними суб’ектами зовнішньо-економічноі діяльності транспортні засоби-"10". У третьому підрозділі проставляеться код особливості операціі(запасів,призначених для споживання)-"ЗС".

В графі 2 "Відправник" при митному оформленні запасів споживання,що поставляються на іноземні або орендовані (зафрахтовані) іноземними суб’ектами зовнішньоекономічноі діяльності транспортні засоби,у графі зазначаються відомості про особу,яка передае товари власнику (володільцю) транспортного засобу за договором (контрактом).

Якщо постачання проводиться украінським власником (володільцем) транспортного засобу, то в графі зазначаються відомості про власника (володільця) цього транспортного засобу.

У графі 8 "Одержувач/імпортер" наводяться відомості про власника (володільця) транспортного засобу та відомості про транспортний засіб у тому числі назва судна, бортовий номер повітряного судна тощо.

 

< Попередня   Наступна >