Головна Науково-практичні коментарі Митний кодекс Глава 15 (ст.110-120) Стаття 116. Пропуск спеціального обладнання, що ввозиться (вивозиться) разом з транспортними засобами

Стаття 116. Пропуск спеціального обладнання, що ввозиться (вивозиться) разом з транспортними засобами

Митний кодекс - Глава 15 (ст.110-120)
217

Стаття 116. Пропуск спеціального обладнання, що ввозиться (вивозиться) разом з транспортними засобами

Спеціальне обладнання, призначене для навантаження, вивантаження, захисту і зберігання вантажу, яке переміщується разом з транспортним засобом через митний кордон України, підлягає пропуску у тому ж порядку, що і транспортний засіб, за умови використання такого обладнання за призначенням та зворотного вивезення (ввезення) разом з цим транспортним засобом.

Для мiжнародних перевезень характерна дуже велика рiзномаанiтнiсть вантажiв,якi вiдрiзняються за своiми розмiрами i конструкцiями (великоваговi i негабаритнi вантажi), швидкопсуючi вантажi (продукти харчування,сировина тваринного походження, продукти морського промислу тощо), сипучi вантажi (вугiлля, руда, зерно, пiсок тощо), рiдкi вантажi (нафта i нафтопродукти, рослинна олiя, прiсна вода тощо), для перемiщення яких необхiдно дотримуватись вiдповiдних умов iх зберiгання, транспортування, навантаження та вивантаження.

Як правило, цi вантажi перемiщуються через митний кордон Украiни спецiальними транспортними засобами, на якi встановлено обладнання, що призначене для навантаження,вивантаження, захисту i зберiгання цих вантажiв.

Пiд обладнанням слiд розумiти, що це якiсь технiчнi споруди, механiзми, насоси, приводи i таке iнше.

Наприклад, при перемiщеннi продуктiв харчування, м’яса, м’ясопродуктiв, риби та рибопродуктiв тощо необхiдно дотримуватись вiдповiдних теплових режимiв, а це можливо лише з встановленням холодильного обладнання на транспортних засобах. Для цього i використовуються рефрижераторнi судна, рефрижераторнi секцii (при залiзничних перевезеннях) та причiпи-рефрижератори (при автотранспортних перевезеннях).

При морських перевезеннях широко розповсюджено такий вид суден як лiхтеровози,я

кi як контейнери використовують несамохiднi баржi-лiхтери. Такi плавучi контейнери в порту вiдправлення приймають на борт лiхтеровоза з води вантаж i у порту призначення вивантажують його знов на воду. Для навантаження i вивантаження лiхтерiв судно обладнане великоваговими стрiлами i кранами вантажопiдйомнiстю до 300 тонн.

Для перевезення рiдких вантажiв: нафти i нафтопродуктiв, рослинноi олii, прiсноi води, вина тощо служать танкери,якi обладнанi рiзними установками для навантаження i вивантаження.

Морськi пороми забезпечують перевезення через протоки i моря поiздiвта автомашин разом з пасажирами i вантажем. Крiм них використовуються залiзничнопасажирськi пороми i судна змiшаного типу,придначенi для перевезення залiзничних вагонiв,автомашин i пасажирiв одночасно.

Дiя ст.116 Митного Кодексу Украiни поширюється виключно на спецiальне обладнання,яке перемiщуеться разом з транспортним засобом.

Власниками таких транспортних засобiв виступають як резиденти так i нерезиденти.

Умовами пропуску спецiального обладнання являються:

-використання такого обладнання за призначенням;

-обов”язкове зворотне вивезення(ввезення) цього обладнання разам з транспортним засобом.

 

< Попередня   Наступна >