Стаття 68. Спрощений митний контроль

Митний кодекс - Глава 9 (ст.66-69)
97

Стаття 68. Спрощений митний контроль

Регiональнi митницi, митницi, за погодженням зi спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузi митної справи, можуть застосовувати спрощений митний контроль. Спрощений митний контроль застосовується у випадках перемiщення громадянами через митний кордон України товарiв, що не пiдлягають обов'язковому декларуванню та оподаткуванню i не належать до категорiї товарiв, на перемiщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження. Спрощений митний контроль застосовується митними органами, в яких обладнано зони (коридори) спрощеного митного контролю. Громадяни, якi проходять через зони (коридори) спрощеного митного контролю, звiльняються вiд подання митної декларацiї. Звiльнення вiд подання митної декларацiї не означає звiльнення громадян вiд обов'язкового дотримання порядку перемiщення товарiв через митний кордон України.

Норма статті передбачає встановлення митними органом за погодженням із Держмитслужбою в пунктах пропуску через митний кордон України режиму проведення спрощеного митного контролю предметів, що переміщуються громадянами.

Як правило, для відповідного пункту пропуску розробляється технологічна схема проведення митного контролю ручної поклажі та багажу громадян із використанням двоканальної системи митного контролю.

Двоканальна система митного контролю застосовується як при в’їзді громадян на митну територію України, так і при виїзді за її межі з відповідним обладнанням “зеленого” та “червоного” коридорів.

Режим “зеленого” коридору передбачає митний контроль та митне оформлення за спрощеним порядком для громадян, що переміщують через митний кордон України предмети, які не підлягають обов’язковому письмовому декларуванню або обкладенню митними та іншими платежами та зборами і на переміщення я

ких через митний кордон України не встановлено заборон чи обмежень.

Перед входом до коридорів на стендах (табло) розміщується інформація про митні правила для громадян та інформація, потрібна для визначення ними можливості проходження митного контролю за спрощеним порядком (“зеленим” коридором) або з обов’язковим письмовим декларуванням (“червоним” коридором).

“Червоний” та “зелений” коридори мають відповідні кольорові позначення.

Смуги руху громадян на “зеленому” та “червоному” коридорах визначаються таким чином, щоб унеможливити перетин шляхів громадян, які прямують по “зеленому” та “червоному” коридорам.

На шляхах руху громадян використовуються технічні засоби митного контролю (металодетектори, інтроскопи тощо).

Громадяни самостійно приймають рішення щодо проходження митного контролю “зеленим” чи “червоним” коридором. Зазначене положення реалізує принцип охорони прав та свобод громадянина при проходженні митного контролю.

Спрощений порядок митного контролю за “зеленим” коридором звільняє громадянина від заповнення та надання митному органу пасажирської митної декларації форми МД-4, але не звільняє їх від дотримання порядку переміщення предметів через митний кордон України.

Громадяни, які користуються режимом спрощеного митного контролю по “зеленому” коридору, не звільняються від декларування митному орану переміщуваних через митний кордон предметів. Декларування таких предметів проводиться особою, що їх переміщує через митний кордон, в основному, в усній, а за їх бажанням – і в письмовій формах.

При проходженні громадянином митного контролю “зеленим” коридором посадова особа митниці може запропонувати громадянину пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу. При цьому посадова особа митниці роз’яснює критерії проходження митного контролю цим коридором та може проводити опитування громадянина за пунктами митної декларації.

За рішенням посадової особи митниці може здійснюватися вибірковий контроль предметів громадян, які проходять митний контроль “зеленим” коридором із застосуванням технічних засобів контролю або з розпакуванням місць багажу. На вимогу посадової особи митниці громадянин зобов’язаний представити вміст багажу.

У разі вчинення громадянином порушення митних правил, посадовою особою митного органу складається протокол про порушення митних правил.

Проведення митного контролю предметів за “червоним” коридором здійснюється посадовими особами митних органів на загальних підставах.

 

< Попередня   Наступна >