Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава XV (ст.221-241) Стаття 231. Розгляд трудових спорів у районних (міських) судах

Стаття 231. Розгляд трудових спорів у районних (міських) судах

Кодекс законів про працю - Глава XV (ст.221-241)
142

Стаття 231. Розгляд трудових спорів у районних (міських) судах

У районних (міських) судах розглядаються трудові спори за заявами: 1)  працівника чи власника або уповноваженого ним органу, коли вони не згодні з рішенням комісії з трудових спорів підприємства, установи, організації (підрозділу); 2)  прокурора, якщо він вважає, що рішення комісії з трудових спорів суперечить чинному законодавству.

(Стаття 231 із змінами, внесеними згідно з Указами ПВР № 3866-08 від 05.06.75, № 4617-10 від 24.01.83; Законами № 871-12 від 20.03.91, № 2134-12 від 18.02.92)

1. Судовий захист є важливою гарантією конституційного права громадянина заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується (п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24 грудня 1999 р. «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці»).

2.  Цивільна процесуальна дієздатність наступає, як правило, при досягненні вісімнадцятирічного віку. Проте порушити трудову справу можуть і неповнолітні віком від 15 до 18 років, оскільки вони володіють трудовою правоздатністю (ст. 101 ЦПК України).

3.  Розгляд трудових спорів провадиться за загальними нормами цивільного процесуального законодавства. Проте, враховуючи певну специфіку трудових спорів, чинне законодавство встановлює ряд додаткових пільгових правил, спрямованих на захист інтересів працівників.

4.  Позови працівників, що випливають з трудових правовідносин, можуть пред'являтися, за вибором позивача, як за місцем знаходження підприємства, установи, організації, так і за місцем його проживання (ст. 126 ЦПК України).

5.  Встановлено скорочені строки розгляду трудових спорів. Після закінчення підготовки до судового розгляду призначену до слухання трудову справу н

еобхідно розглянути у семиденний строк (п. 1 ст. 148 ЦПК України).

6.  Суд розглядає трудові справи як за заявою працівника, так і на вимогу власника.

Прокурор має право пред'явити позов чи вступити у справу на будь-якій стадії процесу, якщо цього потребує охорона державних інтересів чи прав та інтересів громадян.

Визнати необхідним участь прокурора в судовому розгляді трудової справи може також суд.

7.  При розгляді спорів про поновлення на роботі неправильно звільнених чи переведених працівників суд може з власної ініціативи притягти до участі в справі як третю особу на стороні відповідача службову особу, за розпорядженням якої було проведено звільнення або переведення на іншу роботу (ст. 109 ЦПК України).

8. Незалежно від того, ким порушено справу після вирішення спору в комісії з трудових спорів (працівником, власником або уповноваженим ним органом чи прокурором), суд розглядає її в порядку позовного провадження, як трудовий спір, що вирішувався у комісії з трудових спорів, тобто як вимогу працівника до підприємства, установи, організації (п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 6 листопада 1992 р. «Про практику розгляду судами України трудових спорів»).

Йдеться про випадки, коли сторони трудового спору не згодні з рішенням комісії з трудових спорів, а прокурор його вважає таким, що суперечить чинному законодавству.

 

< Попередня   Наступна >