Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава V (ст.66-84) Стаття 69. Вихідні дні на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях

Стаття 69. Вихідні дні на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях

Кодекс законів про працю - Глава V (ст.66-84)
187

Стаття 69. Вихідні дні на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях

На підприємствах, в установах, організаціях, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов'язаних з роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджується власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації.

(Стаття 69 із змінами, внесеними згідно з Указом ЛВР № 4617-10 від 24.01.83)

1.  У коментованій статті встановлюється порядок надання вихідних днів як на безперервно діючих підприємствах, в установах і організаціях, зупинення роботи яких неможливе у зв'язку з виробничо-технічними умовами чи необхідністю безперервного обслуговування населення, так і на вантажно-розвантажувальних роботах, пов'язаних з роботою транспорту.

Необхідність установлення особливого порядку надання вихідних днів не тільки на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а й на вантажно-розвантажувальних роботах зумовлюється тим, що підприємства і організації, зокрема, підприємства і організації автомобільного транспорту, які відправляють і отримують вантажі через залізничні станції, порти і пристані, з метою недопущення понаднормативних простоїв залізничних вагонів, суден річкового і морського флоту та автотранспортних засобів, повинні забезпечити відпуск, навантаження, доставку та прийняття вантажів рівномірно протягом усіх днів тижня.

2.  Оскільки на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, що працюють також і в неділю, загального вихідного дня немає, вихідні дні надаються працівникам по окремих їх групах згідно з гр

афіком змінності. Затверджуваний власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації графік змінності в цих випадках регулярно змінюється з таким розрахунком, щоб вихідні дні кожної групи працівників почергово припадали на різні дні тижня.

При складанні графіка має бути дотримана норма тривалості щотижневого відпочинку в середньому за обліковий період.

3.  Працівникам, які позмінно чергують при цілодобовій роботі підприємства чи його частини, якщо місячна кількість робочих годин при підсумованому обліку робочого часу не перевищує місячної норми робочого часу, дні щотижневого відпочинку окремо не надаються, оскільки вони включаються до загальної кількості вільних від роботи днів.

4.  У тих не переведених на п'ятиденний робочий тиждень безперервних виробництвах, де за виробничими умовами напередодні вихідних, святкових і неробочих днів скорочення робочого дня неможливе, працівникам, що працюють у такі дні більше годин, ніж визначено законодавством (ст. 53 Кодексу), за відповідно перепрацьований час надаються окремі вихідні дні.

5.  В окремих галузях господарства (залізничного і водного транспорту, зв'язку тощо) порядок надання щотижневого відпочинку працівникам передбачено в положеннях про робочий час і час відпочинку.

 

< Попередня   Наступна >