Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава V (ст.66-84) Стаття 70. Тривалість щотижневого безперервного відпочинку

Стаття 70. Тривалість щотижневого безперервного відпочинку

Кодекс законів про працю - Глава V (ст.66-84)
140

Стаття 70. Тривалість щотижневого безперервного відпочинку

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не менш як сорок дві години.

1. Тривалість щотижневого відпочинку належить до безперервного відпочинку, що обчислюється з часу закінчення роботи працівником перед вихідним днем наприкінці робочого тижня і до початку роботи наступного дня після вихідного. Тривалість безперервного відпочинку має бути не менш як 42 години.

2.  При підсумованому обліку робочого часу тривалість безперервного щотижневого відпочинку може бути більшою чи меншою 42 годин, але в середньому за обліковий період не повинна бути меншою 42 годин.

3. При переході з однієї зміни в іншу тривалість міжзмінного відпочинку також не може бути меншою подвоєної тривалості попередньої робочої зміни (ст. 59 Кодексу). Тому перехід з однієї зміни в іншу, як правило, має проводитись через кожен тиждень, тобто після вихідного дня, в години, визначені графіками змінності. При окремих видах підсумованого обліку робочого часу, наприклад, при роботі за чотирьохбригадним графіком, перехід з однієї зміни в іншу здійснюється частіш ніж через тиждень. Проте і в цьому випадку має забезпечуватись міжзмінний відпочинок не меншої тривалості, ніж подвоєна тривалість роботи в попередній зміні.

 

< Попередня   Наступна >