Головна Науково-практичні коментарі Кодекс законів про працю Глава V (ст.66-84) Стаття 68. Вихідні дні на підприємствах, в установах, організаціях, пов'язаних з обслуговуванням населення

Стаття 68. Вихідні дні на підприємствах, в установах, організаціях, пов'язаних з обслуговуванням населення

Кодекс законів про працю - Глава V (ст.66-84)
225

Стаття 68. Вихідні дні на підприємствах, в установах, організаціях, пов'язаних з обслуговуванням населення

На підприємствах, в установах, організаціях, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв'язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї та ін.), вихідні дні встановлюються місцевими радами.

(Стаття 68 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 2240-10 від 29.07.81)

1.  Коментована стаття передбачає порядок установлення вихідних днів для працівників, що працюють у загальний вихідний день, тобто в неділю, оскільки їх робота пов'язана з обслуговуванням населення. В зв'язку з тим, шо неділя є для них робочим днем, вихідні дні їм установлюються в інші дні тижня. Щотижневий відпочинок на таких підприємствах і в установах може надаватися одночасно всім працівникам у певний день тижня, шо не збігається з загальновстановленим днем відпочинку.

2.  Якщо певні підприємства, установи, організації, які виконують роботи по обслуговуванню населення, не працюють щоденно, то для їх працівників, як правило, встановлюється другий вихідний день, що межує з загальним вихідним днем.

3.  Установлюючи дні й години роботи підприємств, установ і організацій, що обслуговують населення, місцеві ради водночас визначають і щотижневі дні відпочинку їх працівників. Зокрема, районні ради установлюють робочі і вихідні дні працівників підприємств, установ і організацій, що обслуговують населення відповідних районів. Міські ради міст обласного підпорядкування установлюють робочі і вихідні дні працівникам підприємств, установ, організацій, що обслуговують населення відповідних міст.

 

< Попередня  
tar/kzpp/342-glava5/5018--69---------.html">Наступна >