Стаття 417. Порушення правил кораблеводіння

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
110

Стаття 417. Порушення правил кораблеводіння

Порушення правил кораблеводіння, що спричинило загибель людей, загибель корабля або інші тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років.

 

1. Об'єктом цього злочину є встановлений порядок водіння військових кораблів. Правила водіння військових кораблів сформульовані у «Корабель­ному статуті Військово-Морського Флоту СРСР», «Правилах для запобі­гання зіткненню суден у морі» та інших нормативних актах. Правила кораб­леводіння передбачають обов'язкові вказівки, додержання яких забезпечує точне і безпечне водіння (плавання) кораблів оптимально вибраними кур­сами, визначення їх місця в морі (океані), маневрування та ін. Правила во­діння поширюються на всі види військових плаваючих засобів, а також на гідроаероплани, що маневрують на воді.

2. Об'єктивна сторона злочину — це порушення встановлених правил кораблеводіння, настання наслідків (загибель людей, загибель корабля або інші тяжкі наслідки), які перебувають у причинному зв'язку з порушенням зазначених правил.

Загибель людей — смерть хоча б одного члена екіпажу чи іншої особи. Загибель корабля — повне його зруйнування чи затоплення. Заподіяння кораблю серйозних ушкоджень — завдання кораблю поломок, які потребу­ють капітального ремонту або великих матеріальних витрат на його віднов­лення. Інші наслідки — спричинення тяжких або середньої тяжкості тілес­них ушкоджень особам, які знаходилися на борту, зрив виконання важливо-| го військового завдання, загибель цінного вантажу, посадка судна на міли-? ну, загибель чи серйозне пошкодження іншого корабля тощо.

3. Суб'єктивна сторона злочину характеризується необережною формою вини.

4. Суб'єктом злочину є військовий моряк, на якого покладені о

бов'язки щодо водіння корабля (командир корабля, катера, шлюпки, помічник командира, штурман, вахтовий офіцер, командир з'єднання кораблів, якщо він у встановленому порядку вступив у безпосереднє керування кораблем).

 

< Попередня   Наступна >