Стаття 416. Порушення правил польотів або підготовки до них

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
138

Стаття 416. Порушення правил польотів або підготовки до них

Порушення правил польотів або підготовки до них, а також порушен­ня правил експлуатації літальних апаратів, що спричинило катастрофу або інші тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від п'яти до п'ятнадцяти років.

 

1. Безпосереднім об'єктом злочину є встановлений у Збройних Силах України порядок проведення польотів та підготовки до них. Це передбаче­но у Керівництві по проведенню польотів 1988 р. (КПП-88), Керівництві по проведенню польотів 1993 р. (КПП-93), Організації по проведенню польотів 1993 р. (ОПП-93), Інструкції по використанню повітряного простору, інших відомчих інструкціях та наказах Командуючого ВПС України та подібних актах нормативного характеру.

2. Об'єктивна сторона злочину характеризується дією чи бездіяльністю, які порушують правила безпеки польотів або підготовки до них, суспільне не­безпечними наслідками у вигляді катастрофи чи іншого тяжкого наслідку та причинним зв'язком між допущеним порушенням і наслідками, що настали. Склад цього злочину утворюють тільки порушення тих правил, які безпосе­редньо пов'язані з безпекою польотів (правила керування літальним апаратом у повітрі або при русі злітно-посадочною смугою при злітанні або посадці до зупинки двигуна) та передпольотною підготовкою. Не утворюють складу зло­чину порушення правил зберігання і збереження літальних апаратів при знаходженні їх на аеродромі, в аеропортах, під час буксирування.

При розслідуванні справи повинно бути точно встановлено, які саме правила порушені і яким нормативним актом вони передбачені.

3. Катастрофа — це льотна подія, яка потягла за собою загибель людей зі складу екіпажу чи пасажирів при одночасному руйнуванні чи пошкод­женні літального апарату, а також пропажа безвісти літа

ка з людьми, які на ньому знаходилися (Закон України «Про аварійно-рятувальні служби» від 14 грудня 1999 р.).

Інші тяжкі наслідки — це нещасні випадки з людьми, які не належать до складу екіпажу чи пасажирів, спричинення тілесних ушкоджень особам, які знаходилися на борту літального апарата; пошкодження літака, що не піддається відновленню; заподіяння великої матеріальної шкоди державним підприємствам, установам і громадянам при падінні або змушеній посадці літака; зрив виконання бойового завдання тощо.

4. Суб'єктивна сторона злочину характеризується необережною формою вини.

Якщо умислом винного охоплювалося спричинення наслідків, то дії мо­жуть бути при відповідних умовах кваліфіковані як диверсія, умисне вбив­ство при обтяжуючих обставинах чи умисне знищення або пошкодження військового майна тощо.

5. Суб'єктами злочину є військовослужбовці, які управляють літальними апаратами в польоті; наземні посадові особи, які керують польотом; особи, які виконують обов'язки по підготовці літака до польоту; посадові особи служби забезпечення.

 

< Попередня   Наступна >