Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІХ (ст.401-435) Стаття 420. Порушення статутних правил несення бойового чергування

Стаття 420. Порушення статутних правил несення бойового чергування

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
153

Стаття 420. Порушення статутних правил несення бойового чергування

1. Порушення статутних правил несення бойового чергування (бойової служби), встановлених для своєчасного виявлення і відбиття раптового нападу на Україну або для захисту та безпеки України, — карається позбавленням волі на строк до трьох років. 2. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, що спричинило тяжкі наслідки, — карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років. 3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, що вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

 

1. Об'єктом цього злочину є порядок несення бойового чергування (бойо­вої служби), встановлених для своєчасного виявлення і відбиття раптового нападу на Україну або для захисту та безпеки України.

Бойове чергування — це перебування спеціально виділених сил та засобів у повній бойовій готовності до виконання раптово виникаючих завдань та бойових дій («Статут внутрішньої служби Збройних Сил України» від 24 березня 1999 р. (далі — Статут внутрішньої служби).

Розділ 9 частини 3 Статуту внутрішньої служби передбачає правила не­сення бойового чергування (бойової служби) та визначає, що склад черго­вих сил і засобів, ступені їх готовності, тривалість, порядок несення бойово­го чергування, підготовки особового складу, озброєння, бойової та іншої техніки до чергування і його зміни встановлюються наказом командира військової частини, наказами і директивами Міністра оборони України, на­чальника Генерального штабу Збройних Сил України, командувачів видів Збройних Сил України.

Забезпечення захисту та безпеки України, своєчасне виявлення і відбит­тя раптового нападу на Україну покладено перш за все на підрозділи і части

ни, що несуть бойове чергування. Несення бойового чергування є ви­конанням бойової задачі і одним із важливих військових обов'язків.

Відхилення від установленого порядку несення служби черговими підрозділами можуть призвести до тяжких наслідків і завдати великої шко­ди обороноздатності держави.

Порядок несення бойового чергування у різних видах Збройних Сил і родах військ є неоднаковим і регламентується різними нормативними актами. Він залежить від цільового призначення чергового підрозділу, характеру бойової техніки, яка повинна застосовуватись, і специфіки задачі, що виконується. Один із видів бойового чергування — бойова служба, ме­тою якої є запобігання раптовому нападу на нашу державу.

Характер і задачі бойового чергування (бойової служби), правила їх не­сення, конкретні функціональні обов'язки кожної особи, що входить до складу чергового підрозділу, визначаються Статутом, положеннями, настановами, інструкціями, наказами, які видаються з врахуванням особли­востей несення цієї спеціальної служби у тих чи інших військах. Тому, враховуючи це, при розслідуванні кожної кримінальної справи, пов'язаної з обвинуваченням у порушенні статутних правил несення бойового чер­гування (бойової служби), необхідно з'ясовувати особливості служби дано­го підрозділу і встановлювати, у чому конкретно виявляється порушення, і в яких актах передбачені правила несення служби.

2. Об'єктивна сторона злочину — порушення статутних правил шляхом невиконання або недбалого виконання військовослужбовцем як загальних вимог до бойового чергування, встановлених для чергового підрозділу, так і своїх спеціальних, функціональних обов'язків. Порушення може виявлятися як у дії, так і в бездіяльності. Наприклад, самовільне залишення позиційно­го району, вживання під час чергування спиртних напоїв, пошкодження бойової техніки і технічних засобів зв'язку, допуск на пост сторонніх осіб, порушення правил використання спеціальної апаратури, самовільне виклю­чення її, неуважність, невиконання команд, несвоєчасне оповіщення про наближення цілі, несвоєчасне вжиття заходів до її знищення та ін.

Найчастіше порушення скоюються внаслідок особистої недис­циплінованості і відсутності належної відповідальності за виконання бойо­вої задачі та у зв'язку з недоліками в організації несення служби, контролю за особовим складом. У випадках порушення правил з необережності мо­жуть бути з'ясовані факти професійної непридатності, недостатньої спе­ціальної підготовки, відсутності досвіду, навиків, прийомів при роботі на складній апаратурі, неуважності і недбалості при виконанні функціональних обов'язків та ін.

З'ясування усіх обставин, які сприяли скоєнню злочину, має велике значення для встановлення рівня відповідальності винного і вжиття заходів щодо попередження порушень правил несення бойового чергування.

3. Суб'єктивна сторона злочину передбачає порушення статутних правил як умисно, так і необережно. Якщо зазначені порушення спричинили тяжкі наслідки, то суб'єктивна сторона злочину може бути необережною або мати непрямий умисел щодо наслідків. Злочин, метою якого було спричинення шкоди безпеці України, повинен бути кваліфікований за статтями розділу І Особливої частини КК («Злочини проти основ національної безпеки Ук­раїни»).

4. Суб'єктом зазначеного злочину може бути особа, яка входить до складу підрозділів, частин, бойових обслуг, чергових змін, екіпажів, постів. До не­сення бойового чергування (бойової служби) залучаються військовослуж­бовці строкової і контрактової служби, прапорщики, мічмани та офіцери.

Наказом командування у кожному випадку визначається склад, термін несення бойового чергування і рівень бойової готовності того чи іншого чер­гового підрозділу. Якщо на бойовому чергуванні знаходиться підрозділ у по­вному складі, то за порушення статутних правил його несення до кримінальної відповідальності може бути притягнуто будь-якого військово­службовця, що входить до складу бойової обслуги. У тих випадках, коли не­сення бойового чергування безпосередньо покладено лише на чергову зміну або скорочену бойову обслугу, здатних самостійно виконувати бойову задачу, то суб'єктом злочину можуть бути визнані тільки особи, які входять до складу чергової зміни або скороченої бойової обслуги. При цьому не має значення, чи вчинено порушення під час безпосереднього обслуговування бойової техніки і апаратури, чи під час перебування у зміні, що відпочиває.

Відповідальність за ст. 420 КК може мати місце незалежно від того, на якому рівні готовності перебував черговий підрозділ, у якому скоєно пору­шення статутних правил бойового чергування (бойової служби).

5. У частині 2 ст. 420 КК передбачена відповідальність за порушення статутних правил несення бойового чергування, що спричинило тяжкі наслідки. Ними можуть вважатися проникнення у повітряну або у морську територію країни відповідно літаків, кораблів іноземних держав, загибель людей, виведення з ладу бойової техніки, що призвело до зриву або значних труднощів у виконанні бойової задачі.

6. Злочин, визначений ст. 420 КК, передбачає наявність порушення війсь­ковослужбовцем покладених на нього спеціальних обов'язків щодо несення бойового чергування. Тому, якщо військовослужбовець, перебуваючи на бойовому чергуванні, допустить злочинне порушення загальних вимог військової служби, не пов'язаних зі спеціальними правилами несення бойо­вого чергування, скоєне ним не може кваліфікуватися за названою статтею.

Коли поряд з порушенням статутних правил несення бойового чер­гування вчиняються інші злочини (ухилення від служби, умисне знищення або пошкодження військового майна тощо), то злочинні дії потрібно квалі­фікувати за сукупністю, оскільки винний одночасно посягає на різні об'єкти.

За названою статтею повинні кваліфікуватись і дії осіб, які порушили правила вахтової служби на кораблі, що виконує бойове чергування.

7. Скоєння злочину в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, передбачене ч. З ст. 420 КК, становить велику суспільну небезпеку і для кваліфікації дій за ч. З ст. 420 КК не мають значення наслідки. Про воєнний стан та бойову обстановку див. коментар до ст. 401 КК.

 

< Попередня   Наступна >