Стаття 421. Порушення статутних правил внутрішньої служби

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
136

Стаття 421. Порушення статутних правил внутрішньої служби

1. Порушення особою, яка входить у добовий наряд частини (крім варти і вахти), статутних правил внутрішньої служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, запобігання яким входило в обов'язки даної особи, — карається триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років або позбавленням волі на строк до трьох років. 2. Те саме діяння, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, — карається позбавленням волі на строк до п'яти років.

 

1. Об'єктом злочину, що охоплюється цією статтею, є встановлений по­рядок несення внутрішньої служби добовим нарядом.

Внутрішня служба — це система заходів, що вживаються для організації повсякденного життя і діяльності військової частини, підрозділів та військо­вослужбовців і здійснюються з метою підтримання у військовій частині по­рядку та військової дисципліни, належного морально-психологічного стану, що забезпечують постійну бойову готовність та якісне навчання особового складу, збереження здоров'я військовослужбовців, організоване виконання інших завдань (статті 5, 6 Статуту внутрішньої служби).

Внутрішня служба організовується відповідно до «Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України», «Корабельного статуту ВМС України», а також затверджених Міністром оборони України порадників і положень, що регламентують обов'язки посадових осіб, не передбачені цими статутами.

Для підтримання внутрішнього порядку, для охорони особового складу, озброєння, боєприпасів, бойової та іншої техніки, приміщень і майна військової частини (підрозділу), контролю за станом справ у підрозділах і своєчасного вжиття заходів для запобігання правопорушенням, а також для виконання інших обов'язків внутрішньої служби призначається добовий наряд (ст. 267 Статуту вну

трішньої служби).

2. Об'єктивна сторона цього злочину складається з порушення статутних правил внутрішньої служби, які можуть бути порушені як у результаті дій, так і бездіяльності; настання тяжких наслідків, запобігання яким входило в обов'язки наряду, та причинного зв'язку між ними. У даному випадку тяж­кими наслідками можуть бути визнані наслідки, якими заподіяна шкода об'єктам, що охороняються добовим нарядом (наприклад, розкрадання або пошкодження військового майна, ввіреного під охорону наряду, проникнен­ня до підрозділу, на територію частини або парку сторонніх осіб, крадіжка автотранспортних засобів та ін.). Диспозиція ст. 421 КК є бланкетною, тому при вирішенні питання про притягнення військовослужбовця до криміналь­ної відповідальності необхідно встановлювати, які саме норми Статуту внут­рішньої служби порушені винним.

3. Суб'єктивна сторона злочину може характеризуватися як навмисною, так і необережною формами вини.

4. Суб'єктом злочину є особа, яка входить до складу добового наряду (за винятком варти, вахти і патруля).

Склад добового наряду оголошується наказом по військовій частині. Відповідно до Статуту внутрішньої служби добовий наряд військової частини призначається у такому складі: черговий частини; помічник черго­вого частини; черговий підрозділ; черговий і днювальні парку, а також механіки-водії (водії) чергових тягачів; черговий фельдшер або санітарний інструктор і днювальні медичного пункту; черговий і помічники чергового контрольно-пропускного пункту; черговий їдальні та робітники їдальні; черговий штабу частини та посильні; черговий сигналіст; пожежний наряд; водії чергових автомобілів, черговий роти (гуртожитку); днювальний роти (гуртожитку); крім того, замість чергових рот у деяких батальйонах залеж­но від їх чисельності та умов розміщення за рішенням командира військо­вої частини може призначатися черговий батальйону, а в підрозділах забез­печення у разі їх спільного розміщення — черговий цих підрозділів. Що­денно наказом по частині призначаються черговий частини, помічник чер­гового частини, начальник варти, черговий парку, черговий підрозділ, а також підрозділи, від яких виділяються добовий наряд частини й особовий склад для виконання нарядів на роботи (статті 268, 270, 271 Статуту внутрішньої служби).

5. Військовослужбовці-жінки, як правило, до складу добового наряду не призначаються. Військовослужбовців-жінок залежно від військового звання та посади можуть у разі потреби призначати з додержанням законодавства черговим фельдшером (санітарним інструктором) чи черговим штабу. Військовослужбовці-жінки призначаються також на чергування за спеціальністю (ст. 269 Статуту внутрішньої служби).

6. Початковим моментом виконання служби добовим нарядом є подача під час розводу команди «Струнко!» для зустрічі чергового по частиш. Кін­цевим моментом несення служби необхідно вважати доповідь відповідному начальнику про здачу чергування.

 

< Попередня   Наступна >