Стаття 430. Добровільна здача в полон

Особлива частина - Розділ ХІХ (ст.401-435)
97

Стаття 430. Добровільна здача в полон

Добровільна здача в полон через боягузтво або легкодухість — карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

 

1. Об'єктом злочину є встановлений порядок несення військової служби під час бойових дій, який виключає добровільну здачу в полон. Цей злочин являє собою підвищену небезпеку у зв'язку з тим, що здача військовослуж­бовця в полон веде до послаблення бойової готовності підрозділів і до загро­зи зриву бойового завдання.

2. Об'єктивна сторона злочину включає декілька ознак. Головною з них є здача в полон, вона може бути виявлена як у формі дії, так і бездіяльності.

Під добровільною здачею в полон розуміють добровільний перехід військовослужбовця, який навмисно перестав чинити опір ворогу, хоча мав фізичну можливість це робити, під владу противника.

Скоєння злочину розпочинається з того, що військовослужбовець припи­няє опір ворогові з метою здатися у полон. Це може виявлятися у тому, що військовослужбовець перед ворогом складає зброю, не застосовує її, подає противнику знаки, які свідчать про його намір здатися в полон (піднімає білий прапор, піднімає руки угору, робить усні заяви про здачу в полон то­що), зі зброєю чи без зброї виходить з місця дислокації власних військ та переходить до місця дислокації військ ворога, залишається на місці бою під виглядом пораненого чи вбитого, очікуючи захоплення в полон, у той час коли його підрозділ переходить на нові позиції. Злочин вважається закінче­ним з моменту здійснення переходу військовослужбовця під владу против­ника. Саме з цього моменту він вважається військовополоненим (статті 3, 4, 5 «Женевської конвенції про поводження з військовополоненими» від 12 серпня 1949 р.).

Іншою ознакою об'єктивної сторони злочину

є наявність у військово­службовця фізичної можливості продовжувати опір. Здача в полон утворює склад злочину лише тоді, коли вона скоєна добровільно. Добровільність означає, що особа, яка здалася в полон, зробила це в силу свого бажання, при умові, коли мала можливість запобігти полону, продовжуючи чинити опір ворогу, хоча б і ціною свого життя. При відсутності такої можливості здачу в полон не можна вважати добровільною. Здача в полон може мати місце як в районі бойових дій, так і в своєму районі, а також у тилу ворога.

3. Суб'єктивна сторона злочину включає вину у формі прямого умислу, ко­ли винний усвідомлює, що його дії або бездіяльність призведуть до полону, і бажає цього. Окрім того, суб'єктивна сторона злочину може мати і спеціальні мотиви — боягузтво або легкодухість, про що прямо зазначено у диспозиції статті. Боягузтво є наслідком страху військовослужбовця за своє життя у не­безпечній ситуації. Легкодухість характеризує слабкість духу та волі військо­вослужбовця, низький рівень його морально-психологічних якостей. Як прави­ло, обидві ознаки переплітаються та взаємно доповнюють одна одну.

Правильний аналіз суб'єктивної сторони дозволяє розмежувати здачу в полон та державну зраду. Саме за наявністю спеціальних мотивів можна дати правильну кваліфікацію, оскільки склади цих злочинів за об'єктивною стороною можуть співпадати між собою. Здача в полон з метою допомоги ворогу в досягненні ним агресії є державною зрадою.

4. Суб'єктом злочину може бути будь-який військовослужбовець Зброй­них Сил України.

 

< Попередня   Наступна >