Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією

Особлива частина - Розділ XIV (ст.328-337)
118

Стаття 336. Ухилення від призову за мобілізацією

Ухилення від призову за мобілізацією — карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

 

1. Безпосередній об'єкт цього злочину співпадає з об'єктом ухилення від призову на строкову військову службу (див. коментар до ст. 335 КК). Суспільна небезпечність ухилення від призову за мобілізацією обумовлена тим, що мобілізація пов'язується з умовами особливого періоду в державі — з загрозою нападу, небезпекою державній незалежності України. Стаття З Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в редакції від 13 травня 1999 р. (ВВР. - 1999. - № 27. - Ст. 221) визначає загальну мобілізацію як складову частину організації оборони держави, змістом якої, зокрема, є переведення Збройних Сил України, інших військових форму­вань на організацію і штати воєнного часу. Відповідно до ч. З ст. 1 цього За­кону цільова мобілізація у мирний час може проводитись з метою ліквідації наслідків стихійного лиха, аварій та катастроф.

Саме це і є підставою криміналізації ухилення від призову за мобіліза­цією осіб, які підлягають такому призову.

2. Об'єктивна сторона злочину виявляється в бездіяльності — ухиленні будь-яким способом від призову за мобілізацією (див. коментар до ст. 335 КК).

3. Суб'єктивна сторона — прямий умисел. Мотиви на кваліфікацію не впливають.

4. Суб'єкт — особа, що підлягає мобілізації. Відповідно до ст. 19 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» це: військовозобов'язані, що знаходяться в запасі, та громадяни, що підлягають на час мобілізації призо­ву на військову службу і отримали мобілізаційні посвідчення (повістки).

 

<

; Попередня   Наступна >