Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ XIV (ст.328-337) Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів

Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів

Особлива частина - Розділ XIV (ст.328-337)
152

Стаття 337. Ухилення від військового обліку або спеціальних зборів

1. Ухилення військовозобов'язаного від військового обліку після попе­редження, зробленого відповідним військовим комісаріатом, — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців. 2. Ухилення військовозобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів — карається штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

 

1. Стаття 4 Закону України «Про загальний військовий обов'язок та військову службу» передбачає, що виконання військового обов'язку військо­возобов'язаним у запасі в мирний час полягає у дотриманні порядку та пра­вил військового обліку, проходження зборів.

Частина 1 ст. 337 КК передбачає ухилення військовозобов'язаного від військового обліку.

Безпосередній об'єкт цього злочину такий же, як і у злочині, передбаче­ному в ст. 335 (див. коментар до ст. 335 КК).

2. Об'єктивна сторона виявляється в бездіяльності — ухиленні від військового обліку, тобто в невиконанні обов'язку дотримуватися правил військового обліку, передбачених у статтях 33—37 названого Закону.

Обов'язковою умовою ухилення є нез'явлення військовозобов'язаного після попередження, зробленого відповідним військовим комісаріатом. Якщо такого попередження не було, можлива лише адміністративна відповідаль­ність за ст. 210 КпАП.

3. Суб'єктивна сторона — прямий умисел.

4. Суб'єкт спеціальний — військовозобов'язаний, тобто особа, що перебу­ває у запасі і відповідно до п. 6 ст. 1 названого Закону повинна виконувати військовий обов

'язок. Це можуть бути не тільки чоловіки, а й жінки, які за фахом мають медичну або іншу спеціальну підготовку, придатні до військо­вої служби і взяті на військовий облік. Згідно з п. 7 ст. 1 Закону України «Про загальний військовий обов'язок і військову службу» вони зобов'язані виконувати правила військового обліку.

5. Частина 2 ст. 337 КК передбачає відповідальність за ухилення військо­возобов'язаного від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів.

Навчальні (чи перевірні) збори мають на меті перевірку військової підго­товки військовозобов'язаних, підвищення її рівня.

Спеціальні збори згідно з ч. 1 ст. 29 наведеного Закону призначаються в зв'язку з рішенням Президента про введення в Україні або в окремих її регіонах надзвичайного стану чи надзвичайної екологічної обстановки.

Інші ознаки ухилення від навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів аналогічні ознакам ухилення від військового обліку (ч. 1 ст. 337 КК).

 

< Попередня