Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІ (ст.276-292) Стаття 285. Неповідомлення капітаном назви свого судна при зіткненні суден

Стаття 285. Неповідомлення капітаном назви свого судна при зіткненні суден

Особлива частина - Розділ ХІ (ст.276-292)
167

Стаття 285. Неповідомлення капітаном назви свого судна при зіткненні суден

Неповідомлення капітаном судна іншому судну, що зіткнулося з ним на морі, назви і порту приписки свого судна, а також місця свого відправ­лення та призначення, незважаючи на наявність можливості подати ці відомості, — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців.

 

1. Відповідно до вимог міжнародних конвенцій та інших нормативних актів, які діють на водному транспорті, капітани суден, які зіткнулися в морі, зобов'язані повідомляти іншому судну назву, порт приписки свого суд­на, а також місце свого відправлення та призначення. Такі повідомлення до­помагають встановлювати судно, яке причетне до зіткнення, проводити ро­боти по врятуванню судна, його екіпажу та пасажирів, відшкодовувати збит­ки, які спричинені при зіткненні.

2. З об'єктивної сторони злочин виявляється в бездіяльності капітана судна. Він без поважних причин не повідомляє іншому судну цих відомо­стей. Повідомлення може бути здійснене в будь-якій формі (усно, письмо­во, по радіо, телеграфу тощо). Повідомлення неправдивих відомостей нале­жить розцінювати як неповідомлення.

3. Відповідальність настає за умови, що капітан судна мав можливість по­відомити капітану іншого судна ці відомості. Якщо через технічну несправ­ність засобів зв'язку, погану видимість тощо капітан не міг передати ці відо­мості, то він не підлягає кримінальній відповідальності.

4. Обов'язковою ознакою об'єктивної сторони цього злочину є місце зіткнення суден на морських шляхах.

5. Суб'єктивна сторона злочину характеризується виною в формі прямого умислу. Капітан усвідомлює, що він зобов'язаний пе

редати іншому судну вка­зані відомості і має можливість їх передати, але не передає цю інформацію.

6. Суб'єктом злочину є капітан судна або особа, яка виконує його обов'язки.

 

< Попередня   Наступна >