Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІ (ст.276-292) Стаття 287. Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації

Стаття 287. Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації

Особлива частина - Розділ ХІ (ст.276-292)
233

Стаття 287. Випуск в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів або інше порушення їх експлуатації

Випуск в експлуатацію завідомо технічно несправних транспортних за­собів, допуск до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані сп'яніння або не має права на керування транспортним засобом, чи інше грубе порушення правил експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух, вчинене особою, відповідальною за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, якщо це спричинило потерпілому се­редньої тяжкості тілесне ушкодження, тяжке тілесне ушкодження або його смерть,— караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з відпо­відальністю за технічний стан або експлуатацію транспортних засобів, на строк до трьох років або без такого.

 

1. Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що виїзд у рейс або на лінію технічно несправних транспортних засобів, допуск до ке­рування транспортним засобом особи в нетверезому стані або інше грубе по­рушення правил експлуатації створює загрозу спричинення і часто спричи­няє шкоду життю та здоров'ю громадян, матеріальним цінностям. У пункті 1.5 «Правил дорожнього руху» вказано, що дії або бездіяльність учасників дорожнього руху та інших осіб не повинні створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрожувати життю або здоров'ю громадян, завда­вати матеріальних збитків.

2. Об'єктивна сторона цього злочину характеризується: а) діянням; б) наслідками; в) причинним зв'язком між діянням та наслідками.

3. Суспільне небезпечне діяння виявляється: 1) у випуску в експлуатацію технічно несправних транспортних засобів; 2) у

допуску до керування транс­портним засобом особи, яка перебуває в стані сп'яніння або не має права на керування транспортним засобом; 3) в іншому грубому порушенні правил експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух.

4. Під випуском в експлуатацію транспортного засобу розуміють усну чи письмову згоду, розпорядження, вказівку власника (уповноваженої особи) на використання транспортного засобу у сфері дорожнього руху за цільовим призначенням. Види транспорту, на яких може бути вчинено цей злочин, пе­релічені у примітці до ст. 286 КК. Технічно несправним транспортний засіб визнається тоді, коли в основних вузлах і механізмах, що убезпечують дорожній рух, є дефекти та недоліки, за наявністю яких забороняється його експлуатація, а також засоби, які зазнали конструктивних змін чи були пе­реобладнані із порушенням вимог стандартів виготівника (гальмова систе­ма, система кермування, зовнішні світлові прилади, недоліки коліс і шин то­що) (розділ 31 «Правил дорожнього руху»).

5. Продаж (інша передача) підприємством-виготівником транспортного засобу, що має технічні недоліки, охоплюється складом злочину, передбаче­ного ст. 227 КК (випуск або реалізація недоброякісної продукції), і не підля­гає кваліфікації за ст. 287 КК, оскільки транспортний засіб при цьому є то­варом і лише відчужується особі, яка в подальшому вирішуватиме питання про його експлуатацію після проходження технічного огляду.

6. Допуском до керування транспортним засобом особи, яка перебуває в стані сп'яніння або не має права на керування транспортним засобом, виз­нається також усна чи письмова згода власника (уповноваженої особи) на ви­користання транспортного засобу у сфері дорожнього руху за цільовим при­значенням особою, яка перебуває у стані алкогольного, наркотичного чи іншо­го сп'яніння або не має посвідчення водія з відкритою відповідною категорією чи довідки про проходження медичного огляду. Рішення про допуск особи до керування будь-яким транспортним засобом приймається безпосередньо пе­ред початком керування. Допуск особи може бути здійснений також шляхом мовчазної згоди, видачі маршрутного листа, передачі керма під час руху, невідсторонення її від керування тощо. Проте не можна визнати допуском до керування транспортним засобом, який передається особі не для керування, а для того, щоб без запуску двигуна доставити його до певного місця. Напри­клад, незаправлений бензином мотоцикл або легковий автомобіль, який за­вантажується на інший транспортний засіб для подальшого перевезення.

7. Ознаками алкогольного сп'яніння є: запах алкоголю з рота, нестійкість пози, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук, зміна забарвлення шкіри обличчя, заява громадян про вживання цією особою спиртних напоїв, а так само зізнання в цьому самої особи. Ознаками наркотичного сп'яніння є: наведені вище деякі ознаки алкогольного сп'яніння (крім запаху алкого­лю з рота), а також звужені чи дуже розширені зіниці, які майже не реагу­ють на світло, сповільненість рухів чи відповідей на запитання, а також сліди від ін'єкцій на руках чи тілі («Інструкція про порядок направлення громадян для огляду на стан сп'яніння в заклади охорони здоров'я та про­ведення огляду з використанням технічних засобів»).

8. Інше грубе порушення правил експлуатації транспорту, що убезпечують дорожній рух, охоплює випадки надання дозволу на використання необлад-наного належним чином вантажного транспортного засобу для перевезення пасажирів, перевантаженого транспортного засобу чи завантаженого із пору­шенням правил дорожнього руху, допуск до керування особи, яка стомлена чи перебуває у хворобливому стані, або під впливом лікарських препаратів, що знижують швидкість реакції і увагу, грубе порушення режиму роботи водіїв та інші випадки.

9. Суспільне небезпечними наслідками, як обов'язковою ознакою об'єктивної сторони цього злочину, є середньої тяжкості, тяжке тілесне ушкодження або смерть потерпілого. За відсутності таких наслідків винна у вчиненні діяння особа, притягається до адміністративної чи дисциплінарної відповідальності.

10. Причинний зв'язок є необхідною ознакою об'єктивної сторони. При­чиною виникнення наслідків є неповна підконтрольність технічно несправно­го транспортного засобу або стан водія, за якого він не в змозі відповідаль­но керувати транспортним засобом.

11. Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується психічним став­ленням особи до діяння та його наслідків. Діяння вчиняється умисно (пря­мий умисел). Винна особа усвідомлює наявність технічних недоліків у транспортному засобі, стану сп'яніння водія чи відсутність у останнього пра­ва на керування транспортним засобом, але дає згоду на випуск технічно не­справного транспортного засобу в рейс або на лінію, або дозволяє керувати транспортним засобом особі в стані сп'яніння, тобто бажає вчинити такі дії. Ставлення винного до суспільне небезпечних наслідків характеризується не­обережністю (злочинна самовпевненість або злочинна недбалість). У цілому злочин є необережним. Якщо буде встановлено наявність у винному умислу (прямого або непрямого) до суспільне небезпечних наслідків, то відпові­дальність повинна настати за умисний злочин проти особи.

12. Суб'єктом цього злочину є особа, яка досягла 16-річного віку і є відповідальною за технічний стан транспортного засобу, дотримання правил його безпечної експлуатації. Це керівники транспортних підприємств та їх підрозділів, інші особи, яким делеговано відповідні повноваження з контро­лю за технічним станом транспортних засобів, дотримання правил їх експлу­атації, допуску осіб до керування транспортними засобами (завідуючі та на­чальники гаражів, інспектори безпеки руху, головні механіки та ін.). Суб'єктом також можуть бути водії, за якими закріплено транспортний засіб, а також власники транспортних засобів.

 

< Попередня   Наступна >