Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ ХІ (ст.276-292) Стаття 288. Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху

Стаття 288. Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху

Особлива частина - Розділ ХІ (ст.276-292)
195

Стаття 288. Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення дорожнього руху

Порушення правил, норм і стандартів, що стосуються убезпечення до­рожнього руху, вчинене особою, відповідальною за будівництво, реконст­рукцію, ремонт чи утримання шляхів, вулиць, залізничних переїздів, інших шляхових споруд, або особою, яка виконує такі роботи, якщо це порушення спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкод­ження, тяжке тілесне ушкодження або смерть, — карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів гро­мадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до п'яти років.

 

1. Суспільна небезпечність цього злочину полягає в тому, що неналежний стан автомобільних доріг, переїздів, споруд на шляхах сполучення, недбале проведення реконструкції та ремонту доріг знижує рівень безпеки умов руху транспортних засобів і в деяких випадках є причиною загибелі людей, спри­чинення їм тілесних ушкоджень, настання інших тяжких наслідків. У зв'яз­ку з цим у Законі України «Про дорожній рух», «Правилах дорожнього ру­ху» приділяється багато уваги необхідності покращення умов дорожнього руху: стану доріг, вулиць, переїздів через залізничну колію тощо.

2. Об'єктивна сторона злочину полягає: а) у діянні; б) наслідках; в) при­чинному зв'язку між діянням та наслідками.

3. Суспільне небезпечне діяння (дія або бездіяльність) виявляється у по­рушенні вимог відповідних правил, норм та стандартів, що стосуються убез­печення умов руху транспортних засобів (наприклад, вимиканні вуличного освітлення в темну частину доби, надання дозволу на експлуатацію ділянки дороги із недоліками дорожнього покриття, невстановленні попереджуваль­них знаків на місцях проведення дорожніх робіт, несвоєчасному огляді доріг, вулиць,

залізничних переїздів, інших шляхових споруд на предмет їхньої спроможності забезпечити водієві можливість відповідального керу­вання транспортним засобом тощо).

Так, бригадир Євпаторійського виробничого водоііровідпо-каналізаційного гос­подарства Р. при керуванні роботами на проїзній частині шляху дав вказівку на встановлення огорожі місця проведення робіт із залізобетонних блоків, не забезпе­чивши нанесення на них належної вертикальної розмітки. Не було це місце означе­не і додатковим нічним освітленням (порушення п. 8.6 і підпункту «з» п. 32.1 «Пра­вил дорожнього руху»), а також не був виставлений стандартний попереджуваль­ний дорожній знак (були встановлені саморобні знаки). Внаслідок цих порушень настали тяжкі наслідки (Архів Євпаторійського міського (міжрайонного) суду Автономної Республіки Крим, справа № 2—611).

А. Диспозиція цієї статті належить до бланкетних і для встановлення ха­рактеру порушення потрібно звернутись до правил, норм та стандартів, що убезпечують дорожній рух транспортних засобів. До таких належать: Закон України «Про дорожній рух» від ЗО червня 1993 р. (ВВР. — 1993. — № 31. — Ст. 31), «Єдині правила ремонту та утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними і охорони» (Збірник постанов Уряду України. — 1994. — № 7. — Ст. 182), інші нормативні акти Міністерства транспорту України, Департаменту автомобільних доріг Ук­раїни та інших відомств, міжнародні угоди, ратифіковані Верховною Радою України, тощо.

5. Поняття «шлях» охоплює дві складові: автомобільний і трамвайний шляхи. Визначальною характеристикою шляху будь-якого призначення є його транспортно-експлуатаційні показники (технічний рівень, експлуа­таційні можливості). Такі показники зазначаються у паспорті дороги і від їх сукупного значення визначається рівень убезпечення дорожнього руху. По­няття «вулиця» багато в чому синонімічне з поняттям «шлях» з тією лише особливістю, що в населених пунктах вона має різну назву — шосе, бульвар, проспект, провулок тощо. Не охоплюються складом злочину, передбаченого ст. 288 КК, порушення правил, норм та стандартів при будівництві під'їзних шляхів до житлових будинків, а також шляхів на подвір'ях.

6. Залізничний переїзд — це перетинання автомобільного шляху із залізни­цею на одному рівні, що влаштовується на прямих ділянках доріг і, як пра­вило, поза межами залізничних станцій.

7. До шляхових споруд належать мости, шляхопроводи, тунелі, естакади, труби, водовідвідні пристрої, галереї, підпірні стіни, а також автобусні зу­пинки, перехідно-швидкісні смуги, майданчики для зупинок і стоянки авто­мобілів, пристрої для захисту доріг від сніжних лавин, заметів, лінії зв'язку і освітлення доріг тощо.

8. Поняттям будівництва охоплюється комплекс робіт, виконуваних для впорядкування і взаємного узгодження окремих елементів дорожніх умов руху з метою створення стану безпеки, комфорту і природної зручності ру­ху транспортних засобів.

9. Під ремонтом розуміється комплекс робіт, за якого відновлюються ок­ремі елементи дорожніх умов, їхні властивості до проектного стану. В про­цесі ремонту дорожні умови відновлюються без істотного поліпшення транс­портно-експлуатаційних характеристик. Підвищення таких характеристик проводиться під час реконструкції шляху — комплексі будівельних робіт на існуючому об'єкті з метою підвищення його транспортно-експлуатаційних показників і наступним переведенням у цілому чи окремих ділянок до більш високої категорії.

10. Утримання шляхів охоплює виконання робіт по догляду за дорожнім покриттям, узбіччям, спорудами з метою підтримки їх у належному експлу­атаційному стані, чистоті і порядку для забезпечення безперешкодного руху транспорту у будь-яку пору року.

11. Суспільне небезпечні наслідки є обов'язковою ознакою об'єктивної сторони цього злочину. Такими наслідками можуть бути середньої тяжкості, тяжкі тілесні ушкодження або смерть. Відповідальність за цією статтею не диференційована залежно від тяжких наслідків. Це враховується при індивідуалізації покарання.

12. Причинний зв'язок як ознака об'єктивної сторони злочину встанов­люється між порушенням правил, норм і стандартів при будівництві, рекон­струкції ремонті, утриманні доріг, вулиць, залізничних переїздів, інших шля­хових споруд і суспільне небезпечними наслідками. Причиною настання суспільне небезпечних наслідків є порушення відповідних нормативів безпеки, що призводить до погіршення умов руху і об'єктивно перешкоджає водієві відповідально керувати транспортним засобом.

13. Суб'єктивна сторона цього злочину характеризується психічним став­ленням особи до факту порушення і його наслідків. Діяння може бути вчи­нене як умисно, так і необережно. Ставлення винного до суспільне небез­печних наслідків виявляється тільки в необережності. В цілому злочин відноситься до необережних. Якщо особа, вчиняючи порушення правил, норм і стандартів, бажала чи припускала настання тяжких наслідків, то відповідальність повинна настати за умисний злочин проти особи.

14. Суб'єктом цього злочину є особа, яка досягла 16-річного віку та є відповідальною за будівництво, реконструкцію, ремонт чи утримання шля­хів, вулиць, залізничних переїздів, інших шляхових споруд або виконує такі роботи. Це керівники дорожньо-експлуатаційних підприємств, їхні підлеглі, яким делеговано відповідні повноваження щодо дотримання правил, норм та стандартів, інспектори безпеки руху, виконроби, майстри та інші особи, що керують проведенням дорожніх робіт або робіт в межах проїзної частини, рядові робітники дорожньо-експлуатаційних підприємств тощо.

 

< Попередня   Наступна >