Головна Науково-практичні коментарі Кримінальний кодекс Особлива частина Розділ V (ст.157-184) Стаття 165. Ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків

Стаття 165. Ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків

Особлива частина - Розділ V (ст.157-184)
167

Стаття 165. Ухилення від сплати коштів на утримання непрацездатних батьків

1. Злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків — карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян або виправними роботами на строк до одного року. 2. Те саме діяння, вчинене особою, раніше судимою за злочин, перед­бачений цією статтею, — карається виправними роботами на строк до двох років або обмежен­ням волі на той самий строк.

 

1. Суспільна небезпечність даного злочину полягає в тому, що він пося­гає на суспільні відносини, що забезпечують захист майнових прав непра­цездатних батьків.

2. З об'єктивної сторони цей злочин полягає у злісному ухиленні від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання непрацездатних батьків. Поняття злісного ухилення див. у коментарі до ст. 164 КК.

3. Непрацездатними є батьки — жінки, що досягли 55 років, чоловіки — 60 років, а також інваліди 1 та 2 груп.

Необхідною умовою притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст. 165 КК є наявність рішення суду, яке набрало чинності, згідно з яким винна особа зобов'язана сплачувати кошти на утримання своїх непрацездат­них батьків.

4. Суб'єктивна сторона злочину — прямий умисел.

5. Суб'єктом злочину можуть бути рідні діти, усиновлені (удочерінені), а також пасинки і падчерки, які досягли 18-ти років і зобов'язані у випадках, встановлених судовим рішенням, надавати утримання непрацездатним вітчиму або мачусі.

У частині 2 ст. 165 КК передбачена відповідальність за вчинення даного діяння особою, раніше судимою за такий самий злочин. Про поняття такої особи див. коментар до ст. 88 КК.

 

< Попередня   Наступна >