Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VII (ст.377-400) Глава 38 (ст.390-400) Стаття 398. Гарантії переказу та використання доходів від іноземних інвестицій

Стаття 398. Гарантії переказу та використання доходів від іноземних інвестицій

Розділ VII (ст.377-400) - Глава 38 (ст.390-400)
177

Стаття 398. Гарантії переказу та використання доходів від іноземних інвестицій

1. Іноземним інвесторам після сплати ними податків, зборів (обов'язкових платежів) гарантується безперешкодний негайний переказ за кордон їхніх доходів, прибутків та інших коштів в іноземній валюті, одержаних на законних підставах від здійснення інвес­тицій. 2. Порядок переказу за кордон зазначених коштів встановлюється Національним банком України. Доход іноземного інвестора або інші кошти, одержані в Україні у грив­нях або іноземній валюті від здійснення інвестицій, можуть реінвестуватися в Україні в порядку, встановленому законодавством.

 

1. Коментована частина даної статті, а також стаття 12 Закону України «Про режим іно­земного інвестування» закріплюють гарантію безперешкодного негайного переказу за кор­дон коштів в іноземній валюті, одержаних на законних підставах від здійснення інвестицій.

Відповідно до абзацу 5 підпункту «а» пункту 4 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів Укра­їни «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» [444] здійснення платежів в іноземній валюті за межі України у вигляді доходу (прибутку) від іноземних інвестицій не потребує отримання індивідуальної ліцензії Національного банку України на здійснення валютних операцій.

Негайний переказ означає переказ без затримки, протягом нормально необхідного для цього часу.

2. Спеціального порядку переказу за кордон коштів, одержаних в Україні від здійснення іноземних інвестицій, а також порядку реінвестування таких коштів законодавством України не встановлено. Регулювання зазначених питань здійснюється, зокрема, Інструкцією про поря­док відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах [152].

 

-gk-gl38/1676--397----.html">< Попередня   Наступна >