Стаття 369. Винагорода за договором комерційної концесії

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 36 (ст.366-376)
135

Стаття 369. Винагорода за договором комерційної концесії

1. Винагорода за договором комерційної концесії може виплачуватися користувачем правоволодільцеві у формі разових або періодичних платежів або в іншій формі, пе­редбаченій договором.

 

Положення договору комерційної концесії щодо виплати користувачем винагороди правоволодільцеві є одним з найбільш важливих істотних умов договору. У договорі комерцій­ної концесії мають бути зазначені усі види винагороди, включаючи будь-які первісні внески, плату за надання ліцензії і регулярні ліцензійні відрахування, плату за рекламу та інші плате­жі. Можуть бути також передбачені спеціальні платежі, властиві комерційним концесіям певного типу. У договорі комерційної концесії обумовлюється база для обчислення регуляр­них платежів, таких як ліцензійні надходження і плата за рекламу, графік здійснення цих платежів, а також звіти з підтвердження правильності обчислення платежів.

Інформація про необхідні виплати важлива для користувача, оскільки одним з основних аспектів, які беруться до уваги під час укладення договору комерційної концесії, є здатність користувача мобілізувати достатні засоби для того, щоб укласти такий договір і згодом ство­рити одне чи декілька концесійних підприємств.

Існує кілька різних способів виплати винагороди. Наприклад, вона може здійснюватися у формі грошових виплат або як закупівля користувачем певної продукції за погодженою зави­щеною ціною, що враховує прибуток правоволодільця як своєрідний «внесок» користувача.

Перший внесок виплачується, як правило, у вигляді одноразової суми, хоча може бути ви­плачений і шляхом декількох часткових внесків (наприклад, 25 % після підписання догово­ру, 25 % після завершення навчання, 25 % після відкриття першого концесійного підприєм­ства тощо). Прав

оволоділець може розглядати цей внесок як плату за ліцензію на вико­ристання його прав інтелектуальної власності, за організоване ним первісне навчання і за адміністративні витрати, пов'язані зі створенням нового концесійного підприємства, або як певне сполучення зазначених видів платежів.

Регулярні виплати можуть бути представлені як регулярні ліцензійні платежі чи відра­хування за обслуговування, залежно від застосовного законодавства, зокрема податкового. Виплачувані користувачем ліцензійні платежі можуть розглядатися правоволодільцем як основне джерело доходу, що є платою за триваюче використання вже розробленої системи. Тим більше, такі платежі повинні, принаймні частково, бути винагородою правоволодільце­ві за проведення наукових досліджень і конструкторських розробок з метою удосконалення концесійної системи і впровадження таких удосконалень на підприємствах користувача.

 

< Попередня   Наступна >