Стаття 348. Контроль банку за використанням кредиту

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 35 (ст.333-365)
125

Стаття 348. Контроль банку за використанням кредиту

1. Банк здійснює контроль за виконанням умов кредитного договору, цільовим вико­ристанням, своєчасним і повним погашенням позички в порядку, встановленому зако­нодавством. 2. У разі якщо позичальник не виконує своїх зобов'язань, передбачених кредитним договором, банк має право зупинити подальшу видачу кредиту відповідно до договору.

 

1. Частина 1 коментованої статті покладає на банк здійснення контролю за виконанням умов кредитного договору, цільовим використанням кредитних коштів, своєчасним і пов­ним погашенням кредиту.

При цьому банк протягом усього строку дії кредитного договору підтримує ділові контак­ти з позичальником, зобов'язаний проводити перевірки стану збереження заставленого май­на, що повинно бути передбачено кредитним договором. У разі виявлення фактів викорис­тання кредиту не за цільовим призначенням банк має право достроково розірвати кредитний договір, що є підставою для стягнення всіх коштів в межах зобов'язань позичальника за кре­дитним договором у встановленому чинним законодавством порядку.

У разі несвоєчасного погашення кредиту та сплати відсотків, при відсутності домовлено­сті про відстрочення погашення кредиту, банк має право на застосування штрафних санкцій у розмірах, передбачених договором.

2. Згідно з частиною 2 коментованої статті банку надано право зупинити подальшу видачу кредиту відповідно до договору в разі якщо позичальник не виконує своїх зобов'язань, пе­редбачених кредитним договором.

Разом з тим, законодавством передбачена можливість відстрочення погашення кредиту з підвищенням відсоткової ставки, що може здійснюватися банком у виняткових випадках - у разі виникнення у позичальника тимчасових фінансових ускладнень через неп

ередбачені об­ставини за умови вжиття позичальником відповідних заходів щодо їх усунення. Це відстро­чення має бути оформлене додатковим договором між позичальником та банком, який є невід'ємною частиною кредитного договору.

 

< Попередня   Наступна >