Стаття 349. Кредитні ресурси

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 35 (ст.333-365)
82

Стаття 349. Кредитні ресурси

1. Банки здійснюють кредитні операції в межах кредитних ресурсів, які вони утворю­ють у процесі своєї діяльності. Вони можуть позичати один в одного на договірних за­садах ресурси, залучати та розміщувати кошти у формі депозитів, вкладів і здійснюва­ти взаємні операції, передбачені їх статутами. 2. У разі недостатності коштів для здійснення кредитних операцій і виконання взятих на себе зобов'язань банки можуть одержувати позички у Національного банку України. Кредитні ресурси Національного банку України становлять кошти статутного та інших фондів, інші кошти, що використовуються як кредитні ресурси відповідно до закону. 3. Загальні умови використання кредитних ресурсів визначаються цим Кодексом та іншими законами.

 

1. Відповідно до Положення про кредитування [185], основними джерелами формування банківських кредитних ресурсів є власні кошти банків, залишки на розрахункових та поточ­них (валютних) рахунках, залучені кошти юридичних та фізичних осіб на депозитні рахунки до запитання та строкові, міжбанківські кредити та кошти, одержані від випуску цінних па­перів.

Кредитні операції здійснюються банками у межах кредитних ресурсів.

При наданні позичальнику кредиту в розмірі, що перевищує 10 відсотків власного капіта­лу («великі кредити»), банк повідомляє про кожний такий випадок Національному банку.

Жоден із виданих великих кредитів не може перевищувати 25 відсотків власних коштів банків.

Надання кредитів банками на міжбанківському ринку регламентується Законом «Про банки і банківську діяльність», Цивільним кодексом України, нормативними актами Націо­нального банку України (зокрема Положенням про кредитування), статутами банків та кре­дитними договорами.

fy;">Кредитні відносини між банками визначаються на договірних засадах, шляхом укладення кредитних договорів, які мають передбачати права та зобов'язання сторін з належним оформ­ленням справ за міжбанківськими кредитами.

Надання міжбанківських кредитів має супроводжуватися відкриттям рахунків відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України.

Банки як економічно самостійні і незалежні від виконавчих та розпорядчих органів дер­жавної влади у своїх рішеннях, пов'язаних із оперативною діяльністю, мають право само­стійно встановлювати рівень відсоткової ставки за міжбанківськими кредитами залежно від попиту та пропозиції на міжбанківському ринку та рівня облікової ставки.

Загальний розмір отримання банками міжбанківських кредитів обмежується двократним розміром власних коштів банку. Забороняється їх надання та отримання банківськими уста­новами (філіями, управліннями, відділеннями тощо), які не є юридичними особами, крім ви­падків, коли це здійснюється за дорученням юридичної особи.

Національний банк України, враховуючи фінансовий стан банку, має право встановлюва­ти інші обмеження загальної суми залучення та надання банками міжбанківських кредитів.

2. Відповідно до чинного законодавства банки мають право на отримання від Національ­ного банку України кредитів через кредитні аукціони, ломбардні операції, переоблік вексе­лів на умовах двосторонніх договорів.

Згідно з пунктом 1 статті 42 Закону «Про Національний банк України» Національний банк для забезпечення виконання покладених на нього функцій надає кредити банкам для під­тримки ліквідності за ставкою не нижче ставки рефінансування Національного банку та в по­рядку, визначеному Національним банком.

3. Як встановлено частиною 3 коментованої статті, загальні умови використання кредит­них ресурсів визначаються ГК та іншими законами.

 

< Попередня   Наступна >