Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VI (ст.258-376) Глава 35 (ст.333-365) Стаття 357. Ліцензування посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних паперів

Стаття 357. Ліцензування посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних паперів

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 35 (ст.333-365)
198

Стаття 357. Ліцензування посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних паперів

1. Здійснення посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних паперів до­пускається на основі ліцензії, що видається в порядку, встановленому законодавством. 2. Суб'єкти виключної посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних па­перів можуть здійснювати окремі види діяльності, пов'язані з обігом цінних паперів (надання консультацій власникам цінних паперів тощо).

 

1. Відповідно до пункту 57 статті 9 Закону України «Про ліцензування певних видів гос­подарської діяльності» професійна діяльність на ринку цінних паперів як вид господарської діяльності підлягає ліцензуванню.

Здійснення діяльності по випуску та обігу цінних паперів як виключної діяльності допускається на основі дозволу (ліцензії), що видається Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку (органом ліцензування).

Дозвіл на здійснення всіх або окремих (крім комісійної) видів діяльності може бути вида­но торговцям цінними паперами, які мають внесений статутний фонд у розмірі не менш як 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на здійснення комісійної діяльно­сті - не менш як 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 2 ст. 27 Закону «Про цінні папери і фондову біржу»).

Умови, яким повинен відповідати торговець цінними паперами для отримання ліцензії на здійснення професійної діяльності по випуску і обігу цінних паперів, визначені пунктом 3.5 Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів [163].

Зокрема, торговець цінними паперами може здійснювати свою професійну діяльність тільки за умови вступу до щонайменше однієї саморегулюючої організації, про що він повинен повідомити орган ліце

нзування не пізніше трьох місяців після отримання ліцензії (з наданням копії відповідного документа).

Торговець цінними паперами для здійснення діяльності повинен: розробити Положення про діяльність торговця цінними паперами, Положення про внутрішній контроль; визначити контролера; забезпечити відповідну кількість засобів обробки інформації та засобів зв'язку.

Вимоги щодо змісту Положення про діяльність торговця цінними паперами та Положення про внутрішній контроль встановлені Ліцензійними умовами провадження професійної ді­яльності на ринку цінних паперів.

Для отримання ліцензії торговець цінними паперами особисто або через уповноважений ним орган чи особу звертається до органу ліцензування (у відповідне управління, яке прий­має та розглядає документи) із заявою про видачу ліцензії. До цієї заяви додається копія свідоцтва про державну реєстрацію заявника, засвідчена нотаріально або органом, який ви­дав документ.

До заяви про видачу ліцензії також додаються документи, вичерпний перелік яких вста­новлюється Кабінетом Міністрів України. Усі документи (крім установчих), що надаються відповідно до цього переліку, мають бути підписані керівником, засвідчені печаткою юри­дичної особи і не можуть бути більше двомісячної давності на дату подання заяви на отри­мання ліцензії. Крім того, зазначені документи надаються в електронному вигляді (у форматі, визначеному органом ліцензування).

Строк дії ліцензії - три роки.

За видачу ліцензії справляється плата в розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2. Частина 2 коментованої статті передбачає можливість здійснювати суб'єктами виключ­ної посередницької діяльності у сфері випуску та обігу цінних паперів окремих видів діяль­ності, пов'язаних з обігом цінних паперів, зокрема надання консультацій власникам цінних паперів тощо. Виходячи зі змісту статей 356-359 ГК це положення коментованої статті слід розуміти як таке, що стосується торговців цінними паперами.

 

< Попередня   Наступна >