Стаття 315. Порядок вирішення спорів щодо перевезень

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 32 (ст.306-316)
128

Стаття 315. Порядок вирішення спорів щодо перевезень

1. До пред'явлення перевізникові позову, що випливає з договору перевезення ван­тажу, обов'язковим є пред'явлення йому претензії. 2. Претензії можуть пред'являтися протягом шести місяців, а претензії щодо сплати штрафів і премій - протягом сорока п'яти днів. 3. Перевізник зобов'язаний розглянути заявлену претензію і повідомити заявника про задоволення чи відхилення її протягом трьох місяців, а щодо претензії з перевезен­ня у прямому змішаному сполученні - протягом шести місяців. Претензії щодо сплати штрафу або премії мають бути розглянуті протягом сорока п'яти днів. 4. Якщо претензію відхилено або відповідь на неї не одержано в строк, зазначений у частині третій цієї статті, заявник має право звернутися до суду протягом шести місяців з дня одержання відповіді або закінчення строку, встановленого для відповіді. 5. Для пред'явлення перевізником до вантажовідправників та вантажоодержувачів позовів, що випливають з перевезення, встановлюється шестимісячний строк. 6. Щодо спорів, пов'язаних з міждержавними перевезеннями вантажів, порядок пред'явлення позовів та строки позовної давності встановлюються транспортними ко­дексами чи статутами або міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких на­дано Верховною Радою України.

1. До сфери вантажних перевезень застосовується досудовий порядок реалізації господар­сько-правової відповідальності. Він спрямований на подання вантажовідправником або вантажоодержувачем на адресу перевізника претензії з метою безпосереднього врегулювання спору. Дотримання претензійного порядку передбачає подання претензії особою, яка має на це право, до особи, котра уповноважена її розглядати, в установлений строк з доданням до­кументів, що підтверджують заявлені вимоги. Право на подання претензії належить:

- вантажоодержувачу, якщо він має вимоги до перевізника у зв'язку з вт

ратою вантажу;

- вантажовідправнику або вантажоодержувачу, якщо вони мають вимоги до перевізника у зв'язку з нестачею або пошкодженням вантажу, а також у зв'язку з простроченням його до­ставки.

Вимоги зазначених суб'єктів господарювання мають бути заявлені шляхом додання до претензії перевізних документів (коносамент, накладна) та інших документів, що складають­ся під час здійснення процесу перевезення вантажу і спрямовані на підтвердження претензій­них вимог (комерційні акти, акти загальної форми, експертні висновки, путьовий лист тощо).

Претензії подаються перевізнику, який здійснив перевезення вантажу, а якщо його не бу­ло здійснено, - перевізнику, котрий відповідно до договору перевезення вантажу повинен був здійснити його перевезення.

Порядок подання претензій регулюється транспортними кодексами, статутами і правила­ми перевезення вантажів (розд. XI КТМ, розд. X Статуту внутрішнього водного транспорту Союзу РСР, ст. 130-137 Статуту залізниць України, Правилами заявлення та розгляду пре­тензій, затвердженими наказом Мінтрансу України від 28 травня 2002 р. № 334, ст. 157-168 Статуту автомобільного транспорту УРСР, ст. 21 Правил повітряних перевезень вантажів тощо).

2. Законодавством встановлено строки пред'явлення та розгляду претензій.

Претензії можуть пред'являтися, за загальним правилом, протягом шести місяців. Спе­ціальним правилом визначено подання претензій щодо сплати штрафів і премій протягом 45 днів.

3. Частина 3 коментованої статті встановлює обов'язок перевізника розглянути заявлену претензію і повідомити заявникові про задоволення чи відхилення її протягом трьох місяців.

За спеціальним правилом перевізник зобов'язаний розглянути заявлену претензію:

- щодо перевезення вантажів у прямому змішаному сполученні - протягом шести місяців;

- щодо сплати штрафу або премії — протягом 45 днів.

4. Підставами для подання позовів до суду з метою вирішення спорів щодо перевезень вантажів є:

- відхилення претензії протягом строку, встановленого для її розгляду;

- неодержання відповіді на претензію у строк, встановлений для її розгляду.

Законом встановлено шестимісячний строк позовної давності у разі пред'явлення до перевіз­ника позовів, що випливають з перевезення вантажів. Перебіг цього строку починається з дня одержання відповіді на претензію або закінчення строку, передбаченого для відповіді на неї.

5. Шестимісячний строк також встановлено частиною 5 коментованої статті для пред'яв­лення перевізником до вантажовідправників та вантажоодержувачів позовів, що випливають з перевезення.

6. Порядок пред'явлення позовів та строки позовної давності щодо спорів, пов'язаних з міждержавними перевезеннями вантажів, встановлюються транспортними кодексами чи статутами або міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надано Верховною Радою України. Наприклад, статтею 29 Конвенції для уніфікації деяких правил, що стосую­ться міжнародних повітряних перевезень (1929 р.) [19] передбачено строк позовної давності два роки для пред'явлення позовів, що випливають з міжнародних повітряних перевезень. Він має обчислюватися з моменту прибуття повітряного судна у пункт призначення або з дня, коли судно повинно було прибути, чи з моменту припинення перевезення.

 

< Попередня   Наступна >