Стаття 296. Підстави виникнення агентських відносин

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 31 (ст.295-305)
127

Стаття 296. Підстави виникнення агентських відносин

1. Агентські відносини виникають у разі: надання суб'єктом господарювання на підставі договору повноважень комерційно­му агентові на вчинення відповідних дій; схвалення суб'єктом господарювання, якого представляє комерційний агент, угоди, укладеної в інтересах цього суб'єкта агентом без повноваження на її укладення або з перевищенням наданого йому повноваження.

 

1. Коментована стаття містить підстави виникнення агентських відносин щодо комерцій­ного посередництва.

Під підставами виникнення агентських відносин розуміються юридичні факти, які їх по­роджують. Коментована стаття визначає два юридичних факти:

а) юридичний факт укладення агентського договору;

б) юридичний факт наступного схвалення угоди, яку агент уклав в інтересах особи без відповідних повноважень або з перевищенням повноважень.

Агентські відносини можуть виникати у зв'язку з наданням комерційному агенту від­повідних повноважень на підставі агентського договору, що укладається відповідно до стат­ті 297 ГК.

Агентські відносини можуть виникати між комерційним посередником і суб'єктом госпо­дарювання без укладання відповідного агентського договору у випадку подальшого схва­лення угод, що вчинені комерційним агентом в інтересах цього суб'єкта, без повноважень на їх укладання або з перевищенням повноважень.

Угода вважаються укладеною без повноважень на її укладання тоді, коли агент взагалі не наділений будь-якими повноваженнями діяти в інтересах суб'єкта господарювання. Уго­да вважається укладеною з перевищенням повноважень на її укладання тоді, коли між аген­том і суб'єктом господарювання існують агентські відносини, але повнов

аження агента об­межені агентським договором.

Схвалення суб'єктом господарювання угод, укладених агентом в його інтересах, може відбуватися як у письмовій формі шляхом надіслання відповідного повідомлення другій сто­роні угоди чи самому агентові, так і діями, які свідчать про виконання угод, що укладені агентом з третьою особою в інтересах суб'єкта господарювання. Такими діями, зокрема, мо­жуть бути: прийняття угоди до виконання, здійснення платежу другій стороні, відвантажен­ня продукції тощо.

 

< Попередня   Наступна >