Стаття 301. Взаєморозрахунки в агентських відносинах

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 31 (ст.295-305)
129

Стаття 301. Взаєморозрахунки в агентських відносинах

1. Відповідно до агентського договору комерційний агент одержує агентську вина­городу за посередницькі операції, що здійснені ним в інтересах суб'єкта, якого він пред­ставляє, у розмірі, передбаченому договором. 2. Агентська винагорода виплачується комерційному агенту після оплати третьою особою за угодою, укладеною з його посередництвом, якщо інше не передбачено дого­вором сторін. 3. Сторони можуть передбачити в договорі, що комерційному агенту сплачується до­даткова винагорода у разі, якщо він бере на себе зобов'язання гарантувати виконання угоди, укладеної ним в інтересах суб'єкта, якого він представляє. 4. Суб'єкт, якого представляє комерційний агент, розраховує винагороду, на яку має право комерційний агент, відповідно до розмірів і строків, передбачених договором сторін. 5. Комерційний агент має право вимагати для розрахунку бухгалтерський витяг щодо всіх угод, за які йому належить агентська винагорода. 6. Умови виплати винагороди комерційному агенту за угоди, укладені після закінчен­ня договірних відносин, а також інші умови, що стосуються розрахунків сторін, визна­чаються договором.

 

1. Коментована стаття містить норми, які регулюють відносини сторін агентського дого­вору щодо розрахунків за ним.

Агентський договір - оплатний. При цьому оплатність є конститутивною ознакою, оскіль­ки включена імперативно до коментованої статті.

Розмір агентської винагороди повинен бути визначений в агентському договорі. Агент­ська винагорода виплачується агенту за посередницькі операції, що здійснені ним в інтере­сах суб'єкта, якого він представляє. Слід дійти висновку, що за змістом норми закону оплата повинна здійснюватися після проведення посередницьких операцій.

2. Винагорода агентові повинна сп

лачуватися після оплати третьою особою за угодою, що укладена при посередництві комерційного агента. Однак договором можуть бути передбаче­ні й інші умови, зокрема, закон не виключає здійснення авансових платежів агентові з оста­точним розрахунком після надходження оплати від третьої особи.

3. В агентському договорі може бути передбачено умову про надання гарантії комерцій­ним агентом щодо виконання угоди третьою особою. Така гарантія слугує забезпеченням ви­конання зобов'язання третьою особою за угодою, укладеною агентом в інтересах суб'єкта, якого він представляє. У разі невиконання третьою особою зобов'язання за угодою агент несе відповідальність за це невиконання. Відповідно до статті 199 ГК до відносин щодо забезпе­чення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення ЦК України. Отже, відносини щодо гарантії регулюються статтями 560-569 ЦК. За надання гарантії агентові сплачується додаткова винагорода, розмір якої повинен бути встановлений в агентському договорі.

4. Обов'язок здійснення розрахунку агентської винагороди покладений на суб'єкта, якого агент представляє. Розрахунок проводиться у розмірі й у строки, визначені агентським дого­вором.

5. Відповідно до частини 5 коментованої статті комерційний агент має право зажадати від суб'єкта, якого він представляє, надання йому витягу з бухгалтерських документів щодо угод, за котрі належить до виплати агентська винагорода. Витяг повинен містити фактичні дані та показники, які відповідно до агентського договору є підставою для розрахунку зазна­ченої винагороди. Порядок, форма і строки надання витягу можуть бути встановлені сторо­нами у договорі.

6. Усі інші умови щодо виплати агентської винагороди, у тому числі стосовно оплати за угоди, укладені після припинення агентських відносин, мають бути викладені у договорі.

 

< Попередня   Наступна >