Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ VI (ст.258-376) Глава 31 (ст.295-305) Стаття 302. Обов'язки щодо нерозголошення конфіденційної інформації в агентських відносинах

Стаття 302. Обов'язки щодо нерозголошення конфіденційної інформації в агентських відносинах

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 31 (ст.295-305)
203

Стаття 302. Обов'язки щодо нерозголошення конфіденційної інформації в агент­ських відносинах

1. Комерційний агент не має права передавати конфіденційну інформацію, одержану від суб'єкта, якого він представляє, без згоди цього суб'єкта, використовувати її у влас­них інтересах чи в інтересах інших осіб всупереч інтересам суб'єкта, якого він пред­ставляє, як при здійсненні комерційним агентом своєї діяльності в інтересах зазначе­ного суб'єкта, так і після припинення агентських відносин з ним. 2. Сторони агентського договору можуть укласти окрему угоду про захист конфіден­ційної інформації суб'єкта, якого представляє комерційний агент (договір про нерозго­лошення). 3. Комерційний агент несе відповідальність за розголошення конфіденційної інфор­мації відповідно до закону та договору.

 

1. Коментована стаття містить норми, які регулюють відносини сторін щодо поводження з конфіденційною інформацією.

Кодекс не містить визначення поняття конфіденційної інформації. Стаття 162 ГК встанов­лює правомочності суб'єктів господарювання щодо комерційної таємниці. До відносин, по­в'язаних з комерційною таємницею, не врегульованих ГК, застосовуються відповідні поло­ження ЦК та інших законів. Згідно із статтею ЗО Закону «Про інформацію» конфіденційна інформація - це відомості, які знаходяться у володінні, користуванні або розпорядженні окре­мих фізичних чи юридичних осіб і поширюються за їх бажанням відповідно до передбачених ними умов.

За загальним правилом комерційний агент не має права передавати будь-кому інформа­цію, одержану від суб'єкта, котрого він представляє. Закон допускає передачу вказаної ін­формації лише за згодою цього суб'єкта. Така згода повинна бути отримана у письмовій формі і до передачі інформації.

Агент не має права також використовувати конфіденц

ійну інформацію у власних інтере­сах чи в інтересах інших осіб. Слід звернути увагу на те, що закон не пов'язує дану заборону з отриманням згоди суб'єкта, якого комерційний агент представляє. У той же час таке вико­ристання допускається, якщо це відповідає інтересам суб'єкта, якого агент представляє.

Заборона на передачу і використання конфіденційної інформації діє протягом усього часу здійснення агентом діяльності, а також після припинення агентських відносин без обмежен­ня строку.

2. Умови щодо обсягу, передачі і використання конфіденційної інформації можуть місти­тися в агентському договорі. Сторони можуть викласти умови про захист такої інформації в окремій угоді шляхом підписання договору про нерозголошення.

3. Відповідальність комерційного агента за розголошення конфіденційної інформації встановлюється законом та договором. Зокрема, статтею 49 Закону України «Про інформацію» передбачено відшкодування матеріальної шкоди. Договором можуть бути встановлені умови та заходи відповідальності комерційного агента за порушення умов агентського дого­вору щодо конфіденційності отриманої ним інформації.

 

< Попередня   Наступна >