Стаття 270. Комплектність товарів, що поставляються

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 30 (ст.263-294)
126

Стаття 270. Комплектність товарів, що поставляються

1. Товари повинні поставлятися комплектно відповідно до вимог стандартів, техніч­них умов або прейскурантів. Договором може бути передбачено поставку з додаткови­ми до комплекту виробами (частинами) або без окремих, не потрібних покупцеві виро­бів (частин), що входять до комплекту. 2. Якщо комплектність не визначено стандартами, технічними умовами або прейску­рантами, вона в необхідних випадках може визначатися договором. 3. У разі поставки некомплектних виробів постачальник (виробник) зобов'язаний на вимогу покупця (одержувача) доукомплектувати їх у двадцятиденний строк після одер­жання вимоги або замінити комплектними виробами у той же строк, якщо сторонами не погоджено інший строк. Надалі до укомплектування виробу або його заміни поку­пець (одержувач) має право відмовитися від його оплати, а якщо товар уже оплачений, вимагати в установленому порядку повернення сплачених сум. У разі якщо постачаль­ник (виробник) у встановлений строк не укомплектує виріб або не замінить його ком­плектним, покупець має право відмовитися від товару. 4. Прийняття покупцем некомплектних виробів не звільняє постачальника (виробни­ка) від відповідальності.

 

1. Частина 1 коментованої статті встановлює важливу для договірних відносин поставки вимогу щодо комплектності товарів, що поставляються. Комплектність товарів має відпо­відати вимогам стандартів, технічних умов або прейскурантів.

Комплект - це сукупність певних деталей, вузлів, самостійних виробів або інших предме­тів, передбачених нормативно-технічною документацією, згідно з якою всі вони мають скла­дати одне ціле. Дотримання постачальником умов договору щодо комплектності має велике значення для забезпечення можливості використання товарів за прямим призначенням.

Виходячи з необхідності врахуванн

я особливостей окремих видів товарів і потреб покуп­ців закон надає сторонам договору право передбачати поставку з додатковими до комплекту виробами (частинами) або без окремих, не потрібних покупцеві виробів (частин), що вхо­дять до комплекту.

2. Сторони можуть визначити комплектність товарів, що поставляються, у договорі, якщо її не визначено стандартами, технічними умовами або прейскурантами.

3. Наслідки невиконання постачальником (виробником) зобов'язання щодо комплектної поставки встановлені частиною 3 коментованої статті. У разі поставки некомплектних виро­бів постачальник (виробник) зобов'язаний на вимогу покупця (одержувача): а) доукомплек­тувати їх у двадцятиденний строк після одержання вимоги або б) замінити комплектними ви­робами у той же строк, якщо сторони не погодять інший строк.

Надалі, до укомплектування виробу або його заміни, покупець (одержувач) має право: а) відмовитися від його оплати; б) якщо товар уже оплачений, вимагати в установленому по­рядку повернення сплачених сум.

У разі якщо постачальник (виробник) у встановлений строк не укомплектує виріб або не за­мінить його комплектним, покупець має право відмовитися від товару.

4. Згідно з частиною 4 коментованої статті постачальник (виробник) несе відповідаль­ність і в тому разі, якщо покупець прийняв некомплектні вироби.

 

< Попередня   Наступна >