Стаття 280. Права та обов'язки товарної біржі

Розділ VI (ст.258-376) - Глава 30 (ст.263-294)
112

Стаття 280. Права та обов'язки товарної біржі

1. Товарна біржа має право: встановлювати відповідно до законодавства власні обов'язкові для всіх учасників торгів правила біржової торгівлі та біржового арбітражу; встановлювати вступні та періодичні внески для членів біржі, розмір плати за послу­ги, що надаються біржею; встановлювати і стягувати відповідно до статуту біржі плату за реєстрацію угод на біржі, а також санкції за порушення статуту біржі та біржових правил; створювати підрозділи біржі та затверджувати положення про них; засновувати арбітражні комісії для вирішення спорів у торговельних угодах; розробляти з урахуванням державних стандартів власні стандарти і типові контракти; укладати угоди з іншими біржами, мати своїх представників на біржах, у тому числі розташованих за межами України; видавати біржові бюлетені, довідники та інші інформаційні і рекламні видання; вирішувати інші питання, передбачені законом. 2. Товарна біржа зобов'язана: створювати умови для проведення біржової торгівлі; регулювати біржові операції; регулювати ціни на товари, що допускаються до обігу на біржі; надавати членам і відвідувачам біржі організаційні, інформаційні та інші послуги; забезпечувати збір, обробку і розповсюдження інформації, що стосується кон'юнк­тури ринку.

 

1. Правове становище товарної біржі розкривається через призму її прав і обов'язків. Час­тина 1 коментованої статті визначає основні права біржі, перелік яких повторює той перелік, що дається у частині 1 статті 3 Закону «Про товарну біржу», де, поряд з тим, біржі надано права встановлювати інші грошові збори, крім вступних та періодичних внесків для членів біржі та розмірів плати за послуги, що надаються нею; зупиняти на деякий час біржову тор­гівлю, якщо ціни біржових угод протягом дня відхиляються більше ніж на визначений бір­жовим комітетом (радою біржі) розмір; вносити в державні органи

пропозиції з питань, що стосуються біржової діяльності.

2. Обов'язки товарної біржі, визначені частиною 2 коментованої статті, збігаються з тими, що передбачені статтею 4 Закону «Про товарну біржу», і зводяться до забезпечуючих (ство­рення умов для проведення біржової торгівлі), регулюючих (регулювання біржових опера­цій та цін на товари, що допускаються до обігу на біржі), обслуговуючих (надання членам і відвідувачам біржі організаційних, інформаційних та інших послуг), інформаційних (забез­печення збору, обробки і розповсюдження інформації, що стосується кон'юнктури ринку).

 

< Попередня   Наступна >