Стаття 240. Безоплатне вилучення прибутку (доходу)

Розділ V (ст.216-257) - Глава 27 (ст.238-250)
121

Стаття 240. Безоплатне вилучення прибутку (доходу)

1. Прибуток (доход), одержаний суб'єктом господарювання внаслідок порушення встановлених законодавством правил здійснення господарської діяльності, а також су­ми прихованого (заниженого) прибутку (доходу) чи суми податку, не сплаченого за при­хований об'єкт оподаткування, підлягають вилученню в доход відповідного бюджету в порядку, встановленому законом. Крім того, з суб'єкта господарювання стягується у випадках і порядку, передбачених законом, штраф, але не більш як у двократному розмірі вилученої суми, а у разі повтор­ного порушення протягом року після застосування цієї санкції- у трикратному розмірі вилученої суми. 2. Перелік порушень, за які до суб'єкта господарювання застосовуються санкції, пе­редбачені цією статтею, а також порядок їх застосування визначаються законами.

 

Коментована стаття присвячена одному з видів адміністративно-господарських санкцій -безоплатному вилученню прибутку (доходу), одержаного суб'єктом господарювання вна­слідок порушення встановлених законодавством правил здійснення господарської діяльно­сті. Чинне законодавство передбачає таке вилучення у цілому ряді випадків. Так, прибуток, одержаний суб'єктами природних монополій у результаті порушення норм Закону України «Про природні монополії» [419], вилучається в судовому порядку до державного бюджету. Стаття передбачає також вилучення сум прихованого (заниженого) прибутку (доходу) та сум податку, не сплаченого за прихований об'єкт оподаткування.

Слід спеціально зауважити, що положення коментованої статті стосуються не тільки і не стільки податкових правопорушень, а й порушень інших правил здійснення господар­ської діяльності. Наприклад, згідно з частиною 2 статті 75 Закону України «Про телекому­нікації» [464] прибуток, отриманий, оператором, провайдером телекомунікацій внаслідок діяльності без п

овідомлення Національної комісії з питань регулювання зв'язку та/або без ліцензії, порушення встановлених цією комісією тарифів, вилучається в судовому порядку і спрямовується до Державного бюджету України. Згідно з частиною 6 статті 8 Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів господарювання, пов'язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитування» [356] прибу­ток, отриманий в результаті діяльності з порушенням вимог цього Закону, стягується у судо­вому порядку та зараховується до Державного бюджету України.

Крім того, у випадках, передбачених законодавством, згідно з даною статтею, з суб'єктів господарювання може бути стягнуто штраф, але не більше як у двократному розмірі вилуче­ної суми, а в разі повторного порушення протягом року після застосування цієї санкції - у трикратному розмірі вилученої суми.

 

< Попередня   Наступна >