Стаття 230. Штрафні санкції

Розділ V (ст.216-257) - Глава 26 (ст.230-237)
126

Глава 26 ШТРАФНІ ТА ОПЕРАТИВНО-ГОСПОДАРСЬКІ САНКЦІЇ

Стаття 230. Штрафні санкції

1. Штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобо­в'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання. 2. Суб'єктами права застосування штрафних санкцій є учасники відносин у сфері гос­подарювання, зазначені у статті 2 цього Кодексу.

 

1. Законодавство, судова і господарська практика, поряд з терміном «неустойка», вжива­ють терміни «пеня» і «штраф». їх, на відміну від відшкодування збитків, Господарський ко­декс України іменує «штрафними санкціями». При цьому він передбачає, що штрафні санк­ції застосовуються до учасників господарських відносин як за невиконання або неналежне виконання господарських зобов'язань, так і за порушення правил здійснення господарської діяльності.

Слід зазначити, що за порушення правил здійснення господарської діяльності до учасни­ків останньої застосовуються також адміністративно-госпсдарські санкції. Відрізнити ці два види можна лише за такими ознаками:

- відповідно до частини 4 статті 217 ГК господарські санкції застосовуються в установле­ному законом порядку за ініціативою учасників господарських відносин, а адміністратив­но-господарські санкції - уповноваженими органами державної влади або органами місце­вого самоврядування;

- адміністративно-господарські санкції застосовуються за порушення правил здійснення господарської діяльності, встаноилеких законодавчими актами.

2. Перелік осіб, які є учасниками господарських правові

дносин, визначений у статті 2 ГК. До них належать: суб'єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, гро­мадські та інші організації, які виступають засновниками суб'єктів господарювання чи здійс­нюють щодо них органїзаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.

 

Наступна >