Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ V (ст.216-257) Глава 26 (ст.230-237) Стаття 237. Підстави та порядок застосування оперативно-господарських санкцій

Стаття 237. Підстави та порядок застосування оперативно-господарських санкцій

Розділ V (ст.216-257) - Глава 26 (ст.230-237)
175

Стаття 237. Підстави та порядок застосування оперативно-господарських санкцій

1. Підставою для застосування оперативно-господарських санкцій є факт порушен­ня господарського зобов'язання другою стороною. Оперативно-господарські санкції застосовуються стороною, яка потерпіла від правопорушення, у позасудовому поряд­ку та без попереднього пред'явлення претензії порушнику зобов'язання, 2. Порядок застосування сторонами конкретних оперативно-господарських санкцій визначається договором. У разі незгоди з застосуванням оперативно-господарської санкції заінтересована сторона може звернутися до суду з заявою про скасування такої санкції та відшкодування збитків, завданих її застосуванням. 3. Оперативно-господарські санкції мажуть застосовуватися одночасно з відшкоду­ванням збитків та стягненням штрафних санкцій.

 

1. Оперативно-господарські санкції застосовуються у разі порушення другою стороною господарського зобов'язання. Це — засіб негайного реагування на неправомірні дії з боку учасника зобов'язання. Вони застосовуються у позасудовому порядку та без попереднього пред'явлення претензії, оскільки під час укладення договору сторони дали згоду на їх засто­сування до недобросовісної сторони.

Слід звернути увагу, що рішенням Конституційного Суду України від 9 липня 2002 р. № 15-рп/2002 у справі за конституційним зверненням Товариства з обмеженою відповідаль­ністю «Торговий Дім «Кампус Коттон клаб» [497] встановлено, що право особи на звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правови­ми актами. Встановлення законом або договором досудового врегулювання спору за волеви­явленням суб'єктів правовідносин не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист.

2. Враховуючи особливість застосування оперативно-господарських санкцій (застосуван­ня незал

ежно від наявності вини, у позасудовому порядку, без попереднього пред'явлення претензії), порядок застосування останніх визначається договором, тобто узгоджується обо­ма сторонами.

Якщо сторона не згодна із застосуванням щодо неї оперативно-господарської санкції, во­на може звернутися до суду із заявою про скасування такої санкції та (або) відшкодування збитків, завданих її застосуванням.

Заява про скасування санкції застосовується щодо оперативно-господарських санкцій тривалої дії. Якщо час дії зазначеної санкції закінчився, сторона може звернутись до суду із заявою про відшкодування збитків, заподіяних необгрунтованим її застосуванням.

З, Застосування оперативно-господарських санкцій не виключає заявлення вимог стосов­но відшкодування збитків та стягнення штрафних санкцій у разі невиконання або неналеж­ного виконання господарського зобов'язання.

 

< Попередня