Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ V (ст.216-257) Глава 24 (ст.216-223) Стаття 223. Строки реалізації господарсько-правової відповідальності

Стаття 223. Строки реалізації господарсько-правової відповідальності

Розділ V (ст.216-257) - Глава 24 (ст.216-223)
159

Стаття 223. Строки реалізації господарсько-правової відповідальності

1. При реалізації в судовому порядку відповідальності за правопорушення у сфері господарювання застосовуються загальний та скорочені строки позовної давності, пе­редбачені Цивільним кодексом України, якщо інші строки не встановлено цим Кодексом. 2. Строки застосування адміністративно-господарських санкцій до суб'єктів госпо­дарювання встановлюються цим Кодексом.

1. Позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист порушеного права чи інтересу. Застосування позовної давності спонукає учасни­ків господарських відносин своєчасно здійснювати та захищати свої права, слугує впорядку­ванню правовідносин у сфері господарювання.

Правила позовної давності закріплені у главі 19 ЦК (ст. 256-268), яка передбачає загаль­ний та спеціальні строки позовної давності. Загальний строк встановлено у три роки.

Скорочені строки позовної давності застосування господарсько-правової відповідальності в один рік передбачено для стягнення неустойки (штрафу, пені), відповідальності за недоліки проданого товару, відповідальності перевізника вантажу і пошти (п. 1, 4, 6 ст. 258 ЦК).

Частиною 3 статті 258 ЦК встановлені подовжені строки позовної давності у п'ять років до вимог про визнання недійсним правочину, вчиненого під впливом насильства або обману, частиною 4 - десятирічний строк позовної давності до вимог про застосування наслідків нік­чемного правочину. Таким чином, застосувати до правопорушника таку господарсько-пра­вову санкцію, як стягнення збитків, у цих випадках можна протягом подовжених строків по­зовної давності.

Новелою законодавства, що регулює позовну давність, є можливість збільшення остан­ньої за домовленістю сторін, зафіксованою у письмовій формі,

а також застосування судом позовної давності лише за заявою сторони у спорі до винесення судом рішення.

Зменшення строків позовної давності за згодою сторін порівняно із строками, встановле­ними у законі, не допускається.

2. Аналіз положень про строки застосування адміністративно-господарських санкцій до суб'єктів господарювання міститься у коментарі до статті 250 цього Кодексу.

 

< Попередня