Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ IV (ст.173-215) Глава 22 (ст.193-208) Стаття 199. Забезпечення виконання господарських зобов'язань

Стаття 199. Забезпечення виконання господарських зобов'язань

Розділ IV (ст.173-215) - Глава 22 (ст.193-208)
143

Стаття 199. Забезпечення виконання господарських зобов'язань

1. Виконання господарських зобов'язань забезпечується заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими цим Кодексом та іншими законами. За погодженням сторін можуть застосовуватися передбачені законом або такі, що йому не суперечать, види забезпечення виконання зобов'язань, які звичай­но застосовуються у господарському (діловому) обігу. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України. 2. Зобов'язання суб'єктів господарювання, які належать до державного сектора еко­номіки, можуть бути забезпечені державною гарантією у випадках та у спосіб, передба­чених законом.

 

1. Заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, спрямо­ваними, зокрема, на забезпечення виконання господарських зобов'язань, згідно з Кодексом є: визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів міс­цевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемлюють права та законні інтереси суб'єкта господарювання; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу його порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; від­шкодування збитків; застосування штрафних, оперативно-господарських та адміністратив­но-господарських санкцій тощо (див. коментар до ст. 20 та відповідних статей розділу V цьо­го Кодексу).

За погодженням сторін можуть застосовуватися передбачені законом або такі, що йому не су­перечать, види забезпечення виконання зобов'язань, які звичайно застосовуються у господар­ському (діловом

у) обігу. Це передбачені главою 49 Цивільного кодексу неустойка, порука, гарантія, застава, завдаток, притриманім, а також факторинг (див. коментар до ст. 350), акредитив (пар. З гл. 74 Цивільного кодексу, розд. VIII Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Нацбанку України від 29 березня 2001 р. [150]), передоплата, аванс тощо. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу.

Специфічним видом забезпечення виконання податкового зобов'язання (організаційно-господарського за аналогією) є податкова застава (див. Закон України «Про порядок пога­шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фонда­ми» [403]).

2. У частині 2 коментованої статті йдеться про можливість забезпечення державною га­рантією зобов'язання суб'єктів господарювання, які належать до державного сектора еконо­міки. Умови і порядок такого забезпечення передбачені окремими законодавчими, а також підзаконними нормативними актами. Так, казенне підприємство одержує кредити для вико­нання статутних завдань під гарантію органу, до сфери управління якого воно входить (ч. 6 ст. 77 ГК). Держава в особі Кабінету Міністрів України виступає гарантом за зобов'язаннями державних замовників (ч. 2 ст. 183 ГК).

 

< Попередня   Наступна >