Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ IV (ст.173-215) Глава 22 (ст.193-208) Стаття 204. Припинення господарського зобов'язання за згодою сторін чи у разі поєднання його сторін в одній особі

Стаття 204. Припинення господарського зобов'язання за згодою сторін чи у разі поєднання його сторін в одній особі

Розділ IV (ст.173-215) - Глава 22 (ст.193-208)
238

Стаття 204. Припинення господарського зобов'язання за згодою сторін чи у разі поєднання його сторін в одній особі

1. Господарське зобов'язання може бути припинено за згодою сторін, зокрема уго­дою про заміну одного зобов'язання іншим між тими самими сторонами, якщо така за­міна не суперечить обов'язковому акту, на підставі якого виникло попереднє зобо­в'язання. 2. Господарське зобов'язання припиняється у разі поєднання управненої та зо­бов'язаної сторін в одній особі. Зобов'язання виникає знову, якщо це поєднання припи­няється.

 

1. Згода сторін про припинення господарського зобов'язання може бути реалізована шля­хом укладення мирової угоди, прощення (списання) боргу, укладення угоди про заміну дано­го зобов'язання іншим між тими самими сторонами (новацією) або іншим шляхом, не заборо­неним законодавством. Оскільки для припинення зобов'язання за цією підставою повинно мати місце волевиявлення обох сторін, воно набуває форму господарського договору і підпо­рядковується загальному порядку укладення таких договорів (ст. 181 Кодексу). Інший поря­док оформлення згоди про припинення господарського зобов'язання може бути встановле­ний законодавством (див., наприклад, положення Закону України «Про відновлення плато­спроможності боржника або визнання його банкрутом» [71] щодо мирової угоди та прощення боргу).

2. Поєднання управненої та зобов'язаної сторін в одній особі може виникнути внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, перетворення тощо) суб'єктів господарювання або лікві­дації одного з підпорядкованих, асоційованих (ст. 126) чи іншим відповідним чином пов'яза­них між собою учасників господарських відносин. Господарське зобов'язання, що було між ними, при цьому припиняється, але воно виникає знову, якщо припиняється таке поєднання.

 

203------.html">< Попередня   Наступна >