Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ IV (ст.173-215) Глава 20 (ст.179-188) Стаття 187. Укладання господарських договорів за рішенням суду

Стаття 187. Укладання господарських договорів за рішенням суду

Розділ IV (ст.173-215) - Глава 20 (ст.179-188)
146

Стаття 187. Укладання господарських договорів за рішенням суду

1. Спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним за­мовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори мо­жуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору. 2. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, як­що рішенням суду не визначено інше.

 

1. У сучасних умовах господарювання значно скорочено чисельність випадків обов'яз­кового укладення господарських договорів, причому така обов'язковість встановлена лише для певного кола суб'єктів (ними є або виробники продукції (робіт, послуг), або державні ор­гани чи органи місцевого самоврядування). Споживачам же продукції (робіт, послуг) на­дається право укладення господарського договору на власний розсуд.

Спори, що виникають при укладенні господарських договорів, підвідомчі господарським судам, крім тих, які виникають при погодженні стандартів і технічних умов, та спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (виконання робіт), як­що дані ціни і тарифи відповідно до законодавства не можуть бути встановлені за угодою сторін (ст. 12 ГПК України).

Спори, що виникають при укладанні господарських договорів, поділяються на:

- спори про спонукання до укладення договору, якщо одна із сторін ухиляється від його укладення;

- спори з умов договору в разі коли сторони не врегулювали розбіжності щодо

його умов і передали спір на розгляд господарського суду.

Ці категорії охоплюються поняттям переддоговірних спорів, оскільки виникають з приво­ду встановлення договірних відносин або щодо окремих умов господарського договору.

Спонукання до укладення договору можливе тоді, коли хоча б одна із сторін є зобов'яза­ною його укласти:

— через пряму вказівку закону;

— на підставі обов'язкового для виконання акта планування (у тому числі державного за­мовлення), який видано компетентним органом.

У разі ухилення суб'єкта господарювання від оформлення договору, що грунтується на державному замовленні або укладення якого є для нього обов'язковим через пряму вказівку закону, господарський суд за позовом іншої сторони виносить рішення про спонукання до укладення договору чи про його укладення на певних умовах.

У тому випадку, коли договір, що укладається, не ґрунтується на обов'язковому для суб'єктів господарювання державному замовленні або не є обов'язковим для укладення че­рез пряму вказівку закону, спір про спонукання до укладення договору чи з умов договору може бути розглянутий господарським судом тільки за взаємною згодою сторін або якщо сторони зв'язані зобов'язанням укласти договір на підставі існуючого між ними попередньо­го договору (в межах річного строку, визначеного ч. 1 ст. 182 ГК).

2. У тому разі, коли укладання господарського договору проходить стадію судового рі­шення, він вважається укладеним з моменту винесення вказаного рішення, яким задоволено позовні вимоги сторони.

Чинним законодавством не передбачається, що за наслідками винесення судом рішення з переддоговірного спору сторони зобов'язані зафіксувати всі договірні умови в одному доку­менті (і ті, щодо яких досягнуто згоди, і ті, що були включені до договору за рішенням господарського суду). Після винесення судового рішення з переддоговірного спору зміст до­говору фіксується комплектом документів: самим договором, протоколом розбіжностей, протоколом погодження розбіжностей або іншими документами, які підтверджують вжиття сторонами заходів щодо врегулювання розбіжностей, та рішенням господарського суду з переддоговірного спору.

Відповідно до статті 84 ГПК України в судовому рішенні зі спору, що виник при укладан­ні договору, в резолютивній частині вказується рішення з кожної спірної умови договору, а у спорі про спонукання укласти договір - умови, на яких сторони зобов'язані його укласти, з посиланням на поданий позивачем проект договору.

Рішення господарського суду з переддоговірного спору (про спонукання до укладення до­говору або щодо умов договірного зобов'язання), будучи обов'язковим для сторін, поро­джує правові наслідки, у тому числі й можливість вжиття заходів господарсько-правової відповідальності за неналежне виконання договору.

 

< Попередня   Наступна >