Головна Науково-практичні коментарі Господарський кодекс Розділ III (ст.133-172) Глава 18 (ст.167-172) Стаття 170. Визначення уповноваженої особи з управління корпоративними правами держави

Стаття 170. Визначення уповноваженої особи з управління корпоративними правами держави

Розділ III (ст.133-172) - Глава 18 (ст.167-172)
192

Стаття 170. Визначення уповноваженої особи з управління корпоративними правами держави

1. Уповноваженою особою з управління корпоративними правами держави може бути громадянин або юридична особа, що визначена за результатами конкурсу, з якою відповідний центральний орган виконавчої влади укладає договір доручення з управ­ління корпоративними правами держави. 2. Порядок проведення конкурсу з визначення уповноваженої особи на виконання функцій з управління корпоративними правами держави встановлюється Кабінетом Міністрів України.

1. Уповноваженою особою з управління корпоративними правами, як уже зазначалося в коментарі до статті 168 цього Кодексу, може бути громадянин або юридична особа, що ма­ють відповідний обсяг право- і дієздатності за наявності таких умов: визнання зазначеної особи переможцем за результатами конкурсу, проведеного відповідно до встановленого по­рядку; укладення відповідним центральним органом виконавчої влади з переможцем кон­курсу договору доручення з управління корпоративними правами держави.

2. Основні питання, що стосуються проведення конкурсу з визначення уповноваженої осо­би на виконання функцій з управління корпоративними правами держави регулюються нор­мативно-правовими актами Уряду (Порядок проведення конкурсу з визначення уповноваже­ної особи на виконання функцій з управління державними корпоративними правами, за­тверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 травня 2000 р. [479]), Фонду дер­жавного майна (затверджені наказами ФДМУ Положення про конкурсну комісію з відбору уповноважених осіб на виконання функцій управління державними корпоративними правами [184], Типовий договір доручення на здійснення уповноваженою особою функцій з управлін­ня державними корпоративними правами [273], Типовий договір доручення на виконання функцій управління пакетом акцій, що належить державі [280]), та інших відомств.

="text-align: justify;">Примітка. У Цивільному кодексі України (ст. 1029, 1032) зафіксована норма щодо осіб, які мають право на договірних засадах встановлювати управління майном. Це власник майна. Згідно з частиною 2 статті 326 ЦК право власності від імені та в інтересах держави здійснюють органи державної влади.

 

< Попередня   Наступна >